Προανακριτική Novartis: Ανυποχώρητος ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξαίρεση Τζανακόπουλου και Πολάκη – Οιωνοί υψηλής πολιτικής θερμότητας

Προανακριτική Novartis: Ανυποχώρητος ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξαίρεση Τζανακόπουλου και Πολάκη – Οιωνοί υψηλής πολιτικής θερμότητας

Μπαράζ επιστολών έχει προκαλέσει το θέμα της εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Για το θέμα ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας έστειλε δύο επιστολές στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ενώ σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται νέα επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν θα οριστούν αντικαταστάτες και θα επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη συμμετοχή των δύο βουλευτών της στην προανακριτική. Πάντως, η επόμενη συνεδρίαση δεν θα γίνει την Τρίτη, καθώς εκκρεμεί η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη από την Προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλο είναι «κόκκινη γραμμή». Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να ορίσει αντικαταστάτες τους στην επιτροπή όπως του ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ότι επίσης η Κουμουνδούρου θα επιμείνει στην θέση περί «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» καλώντας τον κ. Τασούλα να δώσει θεσμική λύση – και σημαίνει, ακόμη, ότι η εβδομάδα που ξεκινά αύριο εμπεριέχει οιωνούς υψηλής πολιτικής θερμότητας.

Τη Δευτέρα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το εάν οι δύο βουλευτές θα δώσουν το παρών στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται – από την «έξωσή» τους με παρέμβαση της φρουράς έως την εκ νέου μετάθεση της συνεδρίασης με την επίκληση της «μη νόμιμης σύνθεσης» της επιτροπής – ή εάν θα προηγηθούν άλλες πρωτοβουλίες, είτε σε θεσμικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο τακτικής.

Το βέβαιο ωστόσο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναστείλει την μπάλα στην πλευρά του κ. Τασούλα, τον οποίο ήδη εγκαλεί ευθέως ότι λειτουργεί «ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου». Ενδεικτική είναι η σημερινή τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην «Αυγή», ο οποίος χαρακτήρισε την επιστολή Τασούλα «μνημείο πολιτικής και νομικής αμηχανίας», ενώ αναφερόμενος στην στάση της πλειοψηφίας είπε ότι «ξεπερνούν κάθε όριο γιατί φοβούνται ότι η παρουσία μας στην επιτροπή θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο υπερτιμολόγησης φαρμάκων».

Σε περίπτωση που τελικά δεν οριστούν νέα μέλη η επιτροπή θα μπορούσε να συνεχίσει με 23 βουλευτές αντί για 25 (άλλωστε αρχικά προβλέπονταν 26 μέλη, αλλά το ΜέΡΑ25 δεν συμμετέχει). Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά η κόντρα θα πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε να χρειαστεί παρέμβαση της φρουράς (κάτι που πάντως θεωρείται ως το πλέον ακραίο σενάριο).

Στη χθεσινή επιστολή του ο Κ. Τασούλας ζητά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει τους δύο βουλευτές που θα αντικαταστήσουν τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο στην προανακριτική επιτροπή.

Η προθεσμία που προβλέπεται είναι τρεις ημέρες.

Σε προηγούμενη επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής απαντούσε στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας ότι με την εξαίρεση των δύο μελών δεν παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας που αφορούσε τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η ίδια η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία και δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημειώνει πως η Ολομέλεια αποφασίζει για τη συγκρότηση της επιτροπής, αλλά όχι τη σύνθεσή της (θέμα που είχε θέσει ο Αλ. Τσίπρας σε επιστολή προς τον Κ. Τασούλα). «Επομένως, δεν είναι κατανοητό κατά τι παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της επιτροπής περί της εξαίρεσης δύο μελών της» αναφέρεται στη χθεσινή επιστολή του Προέδρου της Βουλής.