Πρόεδρος Μεξικού: Η καταπολέμηση της φτώχειας είναι η μόνη λύση στο θέμα της μετανάστευσης

Επίσης τόνισε πως «τη Δευτέρα δεν θα υπάρξουν δασμοί, δεν θα υπάρξουν φόροι, ούτε οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα μας», έπειτα από την συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποφυγή επιβολής δασμών.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επαίνεσε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μετανάστευση και τους δασμούς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην μεθοριακή πόλη Τιχουάνα. «Δεν θα υπάρξει οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση στο Μεξικό», δήλωσε, αναφερόμενος στους δασμούς των ΗΠΑ. «Δεν θα έδινα μια γερή γροθιά στον πρόεδρο (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ αλλά ένα ανοιχτό χέρι», πρόσθεσε. «Είμαστε έτοιμοι για φιλία, διάλογο και συνεργασία».

Παράλληλα, προειδοποίησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι δεν αρκεί μόνο να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό. Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να επενδύσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Αμερικής για να αποτρέψουν τη μετανάστευση από την περιοχή. «Η λύση δεν μπορεί απλώς να σημαίνει κλειστά σύνορα ή λήψη καταναγκαστικών μέτρων», δήλωσε ο ηγέτης του Μεξικού. «Η μόνη λύση είναι να καταπολεμηθεί η έλλειψη ευκαιριών και η φτώχεια», πρόσθεσε.

Επίσης τόνισε πως «τη Δευτέρα δεν θα υπάρξουν δασμοί, δεν θα υπάρξουν φόροι, ούτε οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα μας».

Όλα αυτά, μία ημέρα μετά τη σύναψη in extremis της συμφωνίας που προβλέπει μέτρα για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ.