Προειδοποιήσεις για ένα ακόμα καλοκαίρι χάους στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Προειδοποιήσεις για ένα ακόμα καλοκαίρι χάους στα αεροδρόμια της Ευρώπης
LONDON, UNITED KINGDOM - JULY 28: An interior view of Heathrow Airport as the holidaymakers face with an international travel chaos across Europe due to chronic staff shortages in London, United Kingdom on July 28, 2022. Heathrow Airport could not respond to the high number of passengers after the removal of Covid-19 measures. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Το Eurocontrol πρπειδοποιεί ότι η αυξημένη επιβατική κίνηση δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Όσοι ταξιδέψουν φέτος αεροπορικώς αυτό το καλοκαίρι διατρέχουν τον κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς η εναέρια κυκλοφορία για προορισμούς όπως η Βουδαπέστη, η Μασσαλία και η Αθήνα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε από τον Eurocontrol, τον οργανισμό που επιβλέπει τον εναέριο χώρο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δικτύων που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η εναέρια κυκλοφορία έφτασε σε προ πανδημίας επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το σύστημα καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι επίγειες υπηρεσίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και απεργίες.

«Έχουμε τονίσει ότι το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολο για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, ειδικά αν τα υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορίας συνοδευτούν από απρόβλεπτα γεγονότα όπως κακοκαιρία ή απεργιακές κινητοποιήσεις που εμποδίζουν την ομαλή αεροπορική κίνηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Eurocontrol.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 34.000 πτήσεις και περίπου 33.000 πτήσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιούνται ημερησίως μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, αναφέρει το Eurocontrol στο σχέδιό του. Αν και τα αεροδρόμια προβλέπουν πιο ομαλή λειτουργία φέτος, ενδεχόμενες απεργίες θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στους κόμβους, ειδικά εάν υπάρχουν διακοπές στο δίκτυο, ανέφερε ο Eurocontrol.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Eurocontrol πάντως αναμένει ότι η κίνηση θα είναι αυξημένη τις περισσότερες ημέρες του επόμενου διμήνου σε δημοφιλείς θερινούς προορισμούς, όπως η Αθήνα, η Βουδαπέστη και συνολικά η Γαλλία, ιδίως όμως η Ρενς και η Μασσαλία. Τις Παρασκευές και τα σαββατοκύριακα, καθώς και κατά τις εβδομάδες κορύφωσης τουριστικής κίνησης, το Eurocontrol προβλέπει ότι η τουριστική κίνηση θα είναι αυξημένη στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη, τις Βρυξέλλες, τη Λευκωσία, τη Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ.

Όπως προειδοποίησε ο ευρωπαϊκός φορέας, ο υψηλός αριθμός επιβατών στα αεροδρόμια είναι πιθανό να οδηγήσει σε καθυστερήσεις.

Στελέχη των αεροπορικών εταιρειών έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διαταραχών αυτό το καλοκαίρι καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται. Ο Τζόζεφ Βαράντι, διευθύνων σύμβουλος της Wizz Air, δήλωσε ότι οι συνθήκες δεν θα είναι ιδανικές αυτό το καλοκαίρι μετά από μια χαοτική σεζόν πέρυσι αλλά περιμένει ότι ο κλάδος θα είναι πιο ανθεκτικός στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της RyanairΜάικλ Ο’ Λίρι, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για ακυρώσεις πτήσεων λόγω απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία. Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ακύρωσε 130 πτήσεις την περασμένη εβδομάδα και 400 πτήσεις στις αρχές Ιουνίου λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: