Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στην 79η ΔΕΘ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της Έκθεσης από τον Αντώνη Σαμαρά.

Στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφτεί κάποια από τα περίπτερα και να συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιο Ορφανό. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να επιστρέψει αυθημερόν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΔΕΘ-Helexpo AE, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμένεται να συναντηθεί με τη διοίκηση της εταιρείας στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 7/9, ενώ μία ώρα αργότερα πρόκειται να έχει επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτεί την 79η ΔΕΘ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 7.30 το βράδυ του Σαββάτου 13/9 θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ακροατήριο παραγωγικών φορέων, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και την Κυριακή 14/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο, στη μία μετά το μεσημέρι.

Τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις της 79ης ΔΕΘ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo στις 10 το πρωί και ακολούθως να δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 11.30, στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της επίσκεψης στη ΔΕΘ του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος στις 7.45 το βράδυ θα συναντηθεί με τη διοίκηση της διοργανώτριας εταιρείας. Την Τετάρτη 10/9, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιήσει ομιλία, ενώ την Πέμπτη 11/9, στις 11 το πρωί, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος τη ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ στις 11 το πρωί της Τετάρτης 10 του μηνός, ενώ δύο ώρες αργότερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».

Δηλώσεις του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης και του προέδρου της ΔΕΘ για τις διαδηλώσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις διαδηλώσεις την ημέρα των εγκαινίων και το κατά πόσον τελικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού προκαλεί ζημία στην πόλη, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιος Ορφανός, δήλωσε -στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της 79ης ΔΕΘ- ότι το δικαίωμα της αντίδρασης είναι αναφαίρετο και το έχουν όλοι. Κάλεσε ωστόσο όσους επέλεξαν να διαδηλώσουν ανήμερα των εγκαινίων να σεβαστούν τον θεσμό της ΔΕΘ και «να έχουν κατά νου πως σε μια γιορτή ο επισκέπτης τιμά τον οικοδεσπότη του, που σε αυτή την περίπτωση είναι η Θεσσαλονίκη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι το πολιτικό κομμάτι των εκδηλώσεων της ΔΕΘ αποτελεί «απίστευτα θετική προίκα» τόσο για τη διοργανώτρια εταιρεία όσο και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αρκεί να αξιοποιείται καταλλήλως.

«Ζητάμε από όλους να προστατέψουν τον πανηγυρικό, επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα της ΔΕΘ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το ίδιο το γεγονός ότι έρχονται στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι ένα μικρό Νταβός; Φυσικά, δεν πρέπει να επισκιάζεται το επιχειρηματικό κομμάτι, αλλά θεωρώ ότι δεν επισκιάζεται, ίσα-ίσα αναδεικνύεται. Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάνει τα εγκαίνια όλων των κλαδικών εκθέσεων».

Υπενθυμίζεται ότι για τις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ, έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί τρία συλλαλητήρια: των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ, στις 6.30 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, του ΠΑΜΕ στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα, επίσης στις 6.

Διαβάστε ακόμη:

Το «μυστικό εργαστήριο» της Google στην 79η ΔΕΘ

Στο Βελλίδιο «επιστρέφει» ο Σαμαράς

«Επιστροφή στους δρόμους» της 79ης ΔΕΘ