Προειδοποίηση της IATA: Ένα άτακτο Brexit θα φέρει καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών τόνισε ότι εάν ΕΕ και Βρετανία δεν συμφωνήσουν, τότε θα επιβληθούν αναγκαστικές προσαρμογές.

 

Τα μέτρα που επιτρέπουν στις πτήσεις να συνεχιστούν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit πιθανόν να μην επαρκούν για να αποφευχθούν κάποια προβλήματα και ακυρώσεις, προειδοποίησε ο επικεφαλής του κορυφαίου φορέα αερομεταφορών στον κόσμο.

Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου αλλά ενώ απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τη στήριξη στο εσωτερικό της χώρας για μια συμφωνία εξόδου, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός διαζυγίου «χωρίς συμφωνία».

«Ανησυχούμε λίγο διότι οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές έχουν εκδοθεί και, νομίζω, αντιστοιχούν σε περιορισμό στην κίνηση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.

Δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά βασίζονται στην κίνηση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας το 2018 και κατά συνέπεια δεν λαμβάνουν υπόψη τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις πτήσεις φέτος.

Αυτό θα σημαίνει ότι στην περίπτωση «μη συμφωνίας», οι πτήσεις θα πρέπει να υποστούν προσαρμογές ή ακόμα και να ακυρωθούν, μόλις η κίνηση φθάσει το ανώτατο επίπεδο του 2018, πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα μέτρα, δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ.

«Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να πείσουμε τις βρετανικές και τις ευρωπαϊκές αρχές να είναι περισσότερο ευέλικτες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ντουμπάι.

Ο ντε Ζουνιάκ δήλωσε επίσης πως δεν πιστεύει ότι οι πτήσεις θα καθηλωθούν άμεσα στην περίπτωση που η ΕΕ και η Βρετανία δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τις 29 Μαρτίου.