Προειδοποιητική επίθεση στο Αφγανιστάν

Προειδοποιητική επίθεση στο Αφγανιστάν

Επίθεση με καμικάζι «βάζει φωτιά» στη χώρα, λίγες ημέρες προτού η ελίτ του Αφγανιστάν κληθεί να αποφασίσει για την παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Ένας καμικάζι βομβιστής σκότωσε σήμερα έξι τουλάχιστον ανθρώπους όταν έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σ’ ένα όχημα του αφγανικού στρατού που συμμετείχε στη φρούρηση ενός συγκροτήματος όπου η ελίτ του Αφγανιστάν, η Λόγια Ζίργκα -η παραδοσιακή μεγάλη συνέλευση των Αφγανών- πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει ένα ζωτικής σημασίας σύμφωνο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια της χώρας, το οποίο διαπραγματεύονται επισταμένα εδώ και μήνες η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες μόνον ώρες αφού ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι είχε καλέσει τους Ταλιμπάν να συμμετάσχουν στη Λόγια Ζίργκα -συμμετέχουν περίπου 2.000 εξέχοντες Αφγανοί από τις 34 επαρχίες της χώρας- που θα συνεδριάσει από την ερχόμενη Πέμπτη για τέσσερις ημέρες για να αποφασίσει αν θα επιτραπεί σε μερικά αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά το 2014.

Η επίθεση, η οποία ηχεί σαν μια προειδοποίηση μερικές ημέρες πριν από την έναρξη αυτής της κρίσιμης συζήτησης για το μέλλον και τη σταθερότητα της χώρας, «στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, ενώ προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 22 ακόμη, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι εχθροί μας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν στόχο τη Λόγια Ζίργκα», δήλωσε. «Όμως, είμαι πεπεισμένος πως οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα είναι σε θέση να εμποδίσουν τα σχέδιά τους».

Ο καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο όχημά του σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την είσοδο της πανεπιστημιούπολης της Πολυτεχνικής Σχολής της Καμπούλ, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των αντιπροσώπων της Λόγια Ζίργκα. Πολλά οχήματα, ένα λεωφορείο και πολλά καταστήματα καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Διαβάστε ακόμη: Υπό παρακολούθηση η διαδρομή του χρήματος