Πρώην στέλεχη του eBay κατηγορούνται για μια… περίεργη εκστρατεία παρενόχλησης επικριτών του

Πρώην στέλεχη του eBay κατηγορούνται για μια… περίεργη εκστρατεία παρενόχλησης επικριτών του
Έξι πρώην εργαζόμενοι της ebay κατηγορούνται για εκστρατεία παρενόχλησης των εκδοτών ενός blog που επικεντρωνόταν στην εταιρεία.

Μια ματωμένη μάσκα χοίρου, αράχνες και τηλέφωνα με απόκρυψη. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα βρώμικα κόλπα που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν από έξι πρώην αξιωματούχους ασφαλείας του eBay σε μια εκστρατεία παρενόχλησης εναντίον των εκδοτών ενός blog που επικεντρωνόταν στην εταιρεία.

Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, η προσπάθεια καθοδηγήθηκε από τον James Baugh, τον πρώην ανώτερο διευθυντή ασφάλειας του eBay, και τον David Harville, πρώην διευθυντή παγκόσμιας ανθεκτικότητας.

Η μηνιαία εκστρατεία παρενόχλησης, που περιγράφεται σε κατηγορίες που απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης, φέρεται να επικεντρώθηκε σε ένα ζευγάρι στο Natick της Μασαχουσέτης. Η εκστρατεία εναντίον της Ina και του David Steiner περιλάμβανε τακτικές που κυμαίνονταν από απειλητικά μηνύματα στο Twitter και ψεύτικες παραδόσεις πιτσών μέχρι πακέτα με ζωντανά έντομα και πορνογραφία.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία απέλυσε τους δύο αξιωματούχους και τέσσερις άλλοι κατηγορήθηκαν επίσης για συμμετοχή. Το σχέδιο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τέθηκε σε εφαρμογή αφού ο τότε διευθύνων σύμβουλος του eBay, Devin Wenig, ο οποίος εγκατέλειψε την εταιρεία ξαφνικά τον Σεπτέμβριο, διαμαρτυρήθηκε στους υφισταμένους του σχετικά με την μερικές φορές κριτική στάση του blog. Η εταιρεία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενώ ο Wenig δεν εξουσιοδότησε την εκστρατεία παρενόχλησης, οι «ακατάλληλες επικοινωνίες» του σχετικά με το blog ήταν μεταξύ «ορισμένων παραγόντων που οδήγησαν στην αποχώρησή του από την εταιρεία».

Ιδού πέντε από τους πιο συγκλονιστικούς ισχυρισμούς που περιγράφονται από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς:

Το φαινομενικά μικρό blog διαβαζόταν προσεκτικά από την ανώτερη διοίκηση του eBay και από τον διευθύνοντα σύμβουλο. Όταν ένα μέλος της εκτελεστικής ομάδας του Wenig είδε μια ιστορία για τον μισθό του Wenig στο blog τον περασμένο Απρίλιο, έστειλε μήνυμα στον Wenig, «Θα την τσακίσουμε αυτήν την κυρία». Λίγες μέρες αργότερα, όταν μια ιστορία της Wall Street Journal ενόχλησε τον Wenig, έστειλε γραπτά μηνύματα, «Γ@μ@ τους. Η Journal είναι η επόμενη στη σειρά, μετά το συγγραφέα του blog». Και λίγες εβδομάδες αργότερα, μια άλλη ιστορία στο blog ώθησε τον Wenig να στείλει μήνυμα στον υφιστάμενό του, «Κάντε την να σταματήσει».

Αυτό ώθησε τον αξιωματούχο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, να αρχίσει να αναζητά τρόπους αντιμετώπισης των παραπόνων του Wenig. Τον Αύγουστο του 2019, μετά από ακόμα ένα αρνητικό δημοσίευμα, ο Wenig έστειλε γραπτά μηνύματα, «Αν πρόκειται να την κάνεις ποτέ να σταματήσει … τώρα είναι η στιγμή». Ο υφιστάμενος του Wenig έδωσε μερικά από τα μηνύματα αυτά στον Baugh.

Εκείνο τον μήνα, ο Baugh λέγεται ότι άρχισε να πραγματοποιεί συναντήσεις με άλλα μέλη του προσωπικού ασφαλείας του eBay για να απαντήσει στο blog. Έδειξε στην ομάδα του ένα κλιπ από την ταινία του 1988 Johnny Be Good με χαρακτήρες που παρενοχλούσαν έναν προπονητή ομάδας ποδοσφαίρου στέλνοντας του πίτσες, έναν ελέφαντα, έναν αρσενικό στριπτιζέζ και έναν τεχνικό απεντόμωσης. Έδειξε επίσης τμήματα της ταινίας Body of Lies, όπου ένας χαρακτήρας δημιουργεί ένα πλαστό τρομοκρατικό σενάριο και λίγο από το Old School όπου ένας χαρακτήρας εμφανίζεται σε ένα σπίτι και δηλώνει, «Είμαι εδώ για το ομαδικό σεξ».

Σύμφωνα με τον Baugh, άλλοι υπάλληλοι του eBay ξεκίνησαν την εκστρατεία παρενόχλησης χρησιμοποιώντας προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες που αγοράστηκαν σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ και κινητά τηλέφωνα για να κάνουν online παραγγελίες από ανώνυμους λογαριασμούς email μέσω εικονικού λογισμικού ιδιωτικής δικτύωσης για να κρύψουν τα ίχνη τους, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Αρχικά έστειλαν στο ζευγάρι μια μάσκα αποκριών με ένα ματωμένο πρόσωπο χοίρου και ένα βιβλίο με τίτλο Grief Diaries: Surviving the Loss of a Spouse (Ημερολόγια Θλίψης: Επιβιώνοντας μετά την απώλεια ενός συζύγου). Στη συνέχεια έστειλαν συσκευασίες που περιείχαν προνύμφες μυγών, ζωντανές αράχνες και κατσαρίδες. Οι αξιωματούχοι έστειλαν επίσης ένα δέμα με πορνογραφικό υλικό σε έναν γείτονα αλλά με τα ονόματα του ζευγαριού.

Ο Baugh τελικά έστειλε τον Harville ταξίδι στη Βοστώνη μαζί με άλλους, ανέφερε η δικογραφία. Αφού έστειλε ένα στιγμιότυπο οθόνης για τις καταγγελίες των ανώτερων στελεχών σχετικά με το blog, έγραψε στον Harville, «Μόλις το διαβάσετε, διαγράψτε ολόκληρο το μήνυμα και ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΑΣ, διαφορετικά θα απολυθούμε όλοι».

Από τη Βοστώνη, η εκστρατεία κλιμακώθηκε με την αποστολή ακριβών παραγγελιών πίτσας αργά το βράδυ στο σπίτι του ζευγαριού. Στις 18 Αυγούστου η ομάδα δημοσίευσε στο Craigslist ότι το ζευγάρι οργάνωνε ένα πάρτι, έδωσε τη διεύθυνση του σπιτιού τους και έγραψε: «Χτυπήστε την πόρτα/ χτυπήστε το κουδούνι οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Το πάρτι θα ξεκινήσει περίπου στις 10 μ.μ. αλλά θα πάει μέχρι αργά. Singles/ ζευγάρια swingers επιτρέπονται». Άλλες ψεύτικες διαδικτυακές δημοσιεύσεις ανέφεραν ότι το ζευγάρι πουλούσε όλα τα υπάρχοντά του, ωθώντας ενδιαφερόμενους αγοραστές να εμφανιστούν στο σπίτι χωρίς προειδοποίηση.

Ο Baugh και άλλοι φέρεται επίσης ότι δημιούργησαν ένα ψεύτικο ιστορικό γραπτών μηνυμάτων που ενέπλεκε το ζευγάρι σε παρενόχληση στελεχών του eBay. Καθώς οι αξιωματούχοι της αστυνομίας άρχισαν να αποκαλύπτουν τη σχέση μεταξύ της παρενόχλησης και των αξιωματούχων του eBay, ο Baugh έστειλε τον Brian Gilbert, έναν πρώην αρχηγό της αστυνομίας ο οποίος εργαζόταν στην ομάδα ασφαλείας του eBay, στη Santa Clara της Καλιφόρνια για να συναντηθεί με την αστυνομία. Ο Gilbert είπε ψέματα στην αστυνομία, σύμφωνα με την καταγγελία, ισχυριζόμενος ότι οι αξιωματούχοι του eBay δεν γνώριζαν την εκστρατεία παρενόχλησης.

Καθώς η έρευνα προχωρούσε, εμπλέκοντας το FBI και το νομικό τμήμα του eBay, οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι άρχισαν να κρύβουν στοιχεία διαγράφοντας μηνύματα και λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, καθώς και τηλέφωνα που χρησιμοποιήθηκαν στην εκστρατεία.