Προϋπολογισμός και συντάξεις στο τραπέζι του EuroWorking Group

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την περικοπή ή μη των συντάξεων. Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου οι οριστικές αποφάσεις.

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την λήψη αποφάσεων σχετικά με την περικοπή ή μη των συντάξεων.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group το οποίο θα προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα αξιολογηθούν τα σχέδια προϋπολογισμών του 2019 των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πάρει μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των εταίρων, σχετικά με το ελληνικό αίτημα για ακύρωση του μέτρου.

Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέου γύρου συνομιλιών στην Αθήνα με την Κομισιόν, η οποία μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδώσει δύο εκθέσεις για την Ελλάδα.

Η πρώτη αφορά το προσχέδιο προϋπολογισμού. Η δεύτερη, τα ευρήματα του πρώτου γύρου συζητήσεων, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη, δεν θα έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά των Βρυξελλών. Στις 21 Νοεμβρίου όμως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, με ένα και μοναδικό σενάριο (με ή χωρίς περικοπές στις συντάξεις), το οποίο δεν αποκλείεται να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 νωρίτερα, στις 21 Νοεμβρίου. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει πως οι περικοπές όχι μόνο δεν θα εφαρμοστούν αλλά θα ακυρωθούν.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται αντίθετος με την ιδέα ακύρωσης του μέτρου, διαμηνύοντας ότι οι συζητήσεις για την τύχη των συντάξεων στην Ελλάδα παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη και τίποτα ακόμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Προβληματισμό προκάλεσε στην Αθήνα η χρονική στιγμή που επέλεξε να τοποθετηθεί ο κ. Ρέγκλινγκ, αφού οι αναφορές του έγιναν πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα.

Σχετικά άρθρα