Πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο: Πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ στις τριπλές κάλπες. Ήττα με πάνω από 9 μονάδες στις ευρωεκλογές

Πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο: Πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ στις τριπλές κάλπες. Ήττα με πάνω από 9 μονάδες στις ευρωεκλογές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής. Κερδίζουν σε όλα τα μέτωπα οι υποψήφιοί της.

Πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα εκλογικά μέτωπα της Κυριακής.

Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε πολύ σημαντική νίκη στα πεδία των ευρωεκλογών και των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, εξασφαλίζοντας ακόμη και από την πρώτη εβδομάδα έως και πέντε περιφέρειες.

Εξίσου μεγάλη νίκη της ΝΔ στους δύο μεγαλύτερους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων της ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα, από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο γύρο περνά ο Ν. Ηλιόπουλος στην Αθήνα, ενώ δίνει μάχη η Κ. Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, στον Πειραιά ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μπελαβίλας αποκλείεται από το δεύτερο γύρο.

Πάνω από τις 9 μονάδες η διαφορά στις ευρωεκλογές

Με ενσωματωμένο, λοιπόν, το 72,28% των ψήφων και το 31,02% των σταυρών τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών η ΝΔ λαμβάνει το 33,25% των ψήφων και 7 έδρες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 6 έδρες και το 23,78% των ψήφων.

Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε το 7,46% των ψηφισάντων και λαμβάνει 2 έδρες, το ΚΚΕ λαμβάνει 5,55% και δυο έδρες, η Χρυσή Αυγή, επίσης, λαμβάνει 2 έδρες και ακολουθεί με το 4,86% των ψήφων. Μια έδρα λαμβάνει η Ελληνική Λύση (4,12%) του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος φαίνεται να εκλέγεται και ευρωβουλευτής. Τελευταίο στην επιλογή όσων ψήφισαν έρχεται το ΜέΡΑ25.

Όλος ο χάρτης μπλε

Σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας προηγείται η ΝΔ. Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες σε πέντε περιφέρειες, ενώ στη μια από αυτές, στην Κρήτη, εξελέγη από την πρώτη Κυριακή ο μοναδικός -μέχρι στιγμής- μη «γαλάζιος» περιφερειάρχης.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη Κυριακή εκλέγονται: στην Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας με το 61,99% των ψήφων, στην Περιφέρεια Κρήτης ο Σταύρος Αρναουτάκη με το 60,81% των ψήφων (ο οποίος κατέβηκε ως αυτόνομος, αλλά τον στήριξαν επίσης το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ), στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης (56,97%), στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Κώστας Αγοραστός (55,42%), στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ο Γιώργος Χατζημάρκος (54,99%).

Επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, στις Περιφέρειες: Αττικής, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Β. Αιγαίου, Δ. Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. Η πλέον οριακή διαφορά μεταξύ των δυο επικρατέστερων υποψηφίων αποτυπώνεται στην Πελοπόννησο με τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα (34,11%) και τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη (34,10%) να αναμετρώνται με διαφορά, από την 1η Κυριακή, 0,01%.

Διαβάστε ακόμη: Ο «χάρτης» της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης την επόμενη μέρα του α’ γύρου

Παραδοχή ήττας από τον Αλέξη Τσίπρα

Άμεση προσφυγή στις κάλπες μετά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε τα ξημερώματα ο πρωθυπουργός, μετά τα βαριά εκλογικά αποτελέσματα του κόμματός του.

Πιο αναλυτικά, ο Αλέξη Τσίπρας είπε τα εξής:

«Τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες. Κόντρα στο ρεύμα. Αλλά πάντοτε με όπλο την αξιοπρέπεια μας, την εντιμότητα μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού».

«Βγάλαμε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων, καταφέραμε εν τέλει να ορθοποδήσουμε και μόλις ανασάναμε, θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της πατρίδας. Ένα σχέδιο ελάφρυνσης για τους πολλούς, σχέδιο ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

«Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας. Στα μέτρα ελάφρυνσης, στην πορεία ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της χώρας. Έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός. «Για να μη μπορούν όσοι καιροφυλακτούν μέσα και έξω από τη χώρα, να τα πάρουν πίσω, να πάρουν πίσω τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δεν μου ταιριάζει, δεν το έκανα ποτέ και δε θα το κάνω και τώρα, να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα», είπε.

«Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Για να είναι τελικά ο ελληνικός λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση: Αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ, στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε», σημείωσε.

ΝΔ: Οι Έλληνες έδωσαν τη λύση με την ψήφο τους

Η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αναφέρει τα εξής: «Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος μια συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα».

Νωρίτερα, και πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα εκλογές. «Αυτή η αλλαγή για την οποία μίλησα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήδη ξεκίνησε. Για ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει.

Είμαι εδώ για να ενώσουμε όλους τους ‘Ελληνες και να βάλουμε την πατρίδα σε μια νέα πιο αισιόδοξη εποχή. Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. Ο λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία».

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη», επεσήμανε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, «από μια κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση», ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ», δήλωσε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε: «Δεν περιμένει πανηγύρια, αλλά σκληρή δουλειά. Στην καρδιά μου δεν υπάρχουν πολλοί, δεν υπάρχουν λίγοι. Υπάρχει μόνο η Ελλάδα, όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Από αύριο ξεκινώ ένα καινούργιο αγώνα. Θα γυρίσω και πάλι ολόκληρη την Ελλάδα για να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευκαιρία. Για να κάνουμε μαζί πραγματικότητα την ελπίδα που γεννιέται σήμερα σε μία πορεία αναγέννησης της χώρας από την οποία κανείς δεν περισσεύει».

Διαβάστε ακόμη: H «μάχη» του σταυρού – Ποιοι προηγούνται στην κούρσα των ευρωεκλογών