Η Αθήνα εξετάζει πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Η Αθήνα εξετάζει πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
epa05116646 Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (L) shakes hands with the Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), Christine Lagarde (R), during a bilateral meeting at the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 21 January 2016. The overarching theme of the meeting, which is expected to gather some 2,500 leading politicians, UN executives, heads of major corporations, NGO leaders and artists at the annual four-day gathering taking place from 20 to 23 January, is 'Mastering the Fourth Industrial Revolution'. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικό αίτημα δεν έχει ακόμα υποβληθεί, αναφέρει το Bloomberg, ενώ για να αποπληρωθούν πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ θα πρέπει πρώτα να η ευρωζώνη να δώσει την έγκρισή της.

Το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορεί σύντομα να υλοποιηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χώρα να ισχυριστεί πως έχει κάνει ένα ακόμα βήμα προς την οικονομική εξομάλυνσή της, γράφει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει, η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ αποτελεί από καιρό φιλοδοξία της Ελληνικής κυβέρνησης, καθώς προσπαθεί να μειώσει τα κόστη αναχρηματοδότησης των δανείων της.

Η συζήτηση περί των σχεδίων πρόωρης αποπληρωμής έρχονται την ώρα που η χώρα κινείται πιο κοντά στην υλοποίηση των πρώτων μεταμνημονιακών υποχρεώσεών της, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Παρασκευής.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα υποβάλει επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια, ωστόσο, σύμφωνα με δυο Έλληνες αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, εξετάζεται ένα τέτοιο βήμα.

Μια τέτοια κίνηση, σχολιάζει το πρακτορείο, θα μπορούσε μεταξύ άλλων να ενισχύσει το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα εν όψει των φετινών βουλευτικών εκλογών, καθώς θα έρθει να προστεθεί στις ενδείξεις ότι η οικονομία είναι ισχυρότερη και πως η χώρα θα μπορούσε να αρχίσει να αποκόβεται από τους πιστωτές. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να ισχυριστεί πως μείωσε την έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, μειώνοντας ως εκ τούτου την ανάγκη επίβλεψης από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, για τη πρόωρη αποπληρωμή απαιτείται πρώτα το «πράσινο φως» της ευρωζώνης, καθώς οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να εξαιρέσουν το δικό τους δικαίωμα για πρόωρη αποπληρωμή με ανάλογο ποσό από την Ελλάδα –όπως είχε γίνει αντίστοιχα με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμα υποβάλει κάποιο επίσημο αίτημα, αν όμως το πράξει, δεν είναι δεδομένο πως θα συμφωνήσει η ευρωζώνη. Και αυτό διότι ορισμένες χώρες θα αμφισβητήσουν αν η πρόωρη αποπληρωμή θα ήταν οικονομικά επωφελής για την Ελλάδα, και δεν θα αφορά μόνο την αντικατάσταση επίσημου χρέους με δάνεια από την αγορά. Έτσι, η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αποδείξει στους πιστωτές της πως τα σχέδιά της για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν φιλόδοξα.

Οι φήμες για αποπληρωμή του ΔΝΤ έριξαν κι άλλο τις αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κινούνταν σήμερα κοντά στο χαμηλό επίπεδο ενός μήνα, μετά από το δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι επενδυτές συνέχισαν να ζητούν σήμερα τα γερμανικά ομόλογα, παρά τις αρνητικές αποδόσεις τους, μετά την καταψήφιση από τη βρετανική Βουλή τεσσάρων προτάσεων για το Brexit. Τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανία της Κίνας και των ΗΠΑ είχαν επαναφέρει χθες τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων κοντά στο μηδέν, αλλά η κίνηση αυτή ανακόπηκε γρήγορα, μετά την αδυναμία της βρετανικής Βουλής να διαμορφώσει μία πλειοψηφία για κάθε εναλλακτική πρόταση στη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit – μία εξέλιξη που συντηρεί την προοπτική μίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία σε 10 ημέρες.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχωρούσαν κατά μία μονάδα βάσης στο -0,03%, ενώ οι αποδόσεις των περισσότερων άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνταν 1-2 μονάδες βάσης χαμηλότερα.