Πρόωροι τίτλοι τέλους στο εγχείρημα του Facebook με τα κρυπτονομίσματα

Πρόωροι τίτλοι τέλους στο εγχείρημα του Facebook με τα κρυπτονομίσματα
(FILES) In this file photo taken on October 17, 2019 Facebook founder Mark Zuckerberg speaks at Georgetown University in a 'Conversation on Free Expression" in Washington, DC. - Facebook has agreed to pay up to $14 million to settle a US government lawsuit accusing the tech giant of favoring immigrant applicants for thousands of high-paying jobs, authorities announced on October 19, 2021. US prosecutors alleged Facebook "channeled" jobs to visa holders by avoiding advertising on its careers website, accepting only physically mailed applications for some posts, or refusing to consider US workers at all. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Το Facebook ξεκίνησε το έργο το 2019 ως Libra, παρουσιάζοντάς το ως έναν τρόπο για τους δισεκατομμύρια χρήστες του κοινωνικού δικτύου να ξοδεύουν χρήματα τόσο εύκολα όσο η αποστολή ενός μηνύματος κειμένου. Τώρα φαίνεταο πως το εγχείρημα δεν θα προχωρήσει.

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο κρυπτονομισμάτων που κάποτε υπερασπίστηκε ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ ενώπιον του Κογκρέσου καταρρέει μετά από ρυθμιστικές πιέσεις.

Πάνω από δύο χρόνια αφότου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, το κρυπτονόμισμα που χρηματοδοτείται από το Facebook, παλαιότερα γνωστό ως Libra, φαίνεται να φτάνει στο τέλος του. Η Diem Association που ιδρύθηκε από το Facebook για τη διαχείριση του ψηφιακού νομίσματος διερευνά την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων μετά από αντίσταση από ρυθμιστικές αρχές που αντιτάχθηκαν στην πρωτοβουλία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Bloomberg.

Το Facebook ξεκίνησε το έργο το 2019 ως Libra, παρουσιάζοντάς το ως έναν τρόπο για τους δισεκατομμύρια χρήστες του κοινωνικού δικτύου να ξοδεύουν χρήματα τόσο εύκολα όσο η αποστολή ενός μηνύματος κειμένου. Το Libra προσέλκυσε γνωστούς συνεργάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των PayPal, Visa και Stripe, οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο Libra Association, τον όμιλο με έδρα την Ελβετία που θα κυβερνούσε το stablecoin, και να κερδίσουν εκατομμύρια δολάρια ο καθένας για την ανάπτυξη του έργου.

Σχεδόν αμέσως όμως συνάντησε αντίδραση στην Ουάσιγκτον. Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την επίδρασή του στην οικονομική σταθερότητα και το απόρρητο των δεδομένων και ανησύχησαν ότι το Libra μπορεί να διευκολύνει την κατάχρηση από ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατών. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ είχε δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα έχει σοβαρές ανησυχίες. Οι πρώτοι υποστηρικτές αποχώρησαν και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κλήθηκε ενώπιον του Κογκρέσου, όπου υπερασπίστηκε το σχέδιο του Facebook.

Το 2020, ο όμιλος επιστράτευσε τον , πρώην αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και κορυφαίο δικηγόρο στην HSBC, Στιούαρτ Λίβι, ως διευθύνοντα σύμβουλο και απέσυρε το όνομα Libra υιοθετώντας το Diem.