Προς ένταξη στην ΕΕ η Αλβανία

Προς ένταξη στην ΕΕ η Αλβανία

Διευρύνεται και η Ευρωζώνη με την εισχώρηση της Λιθουανίας από το 2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη σύστασή της να δώσει στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για μια απόφαση από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου, ενώ ανακοίνωσε επίσης πως η Λιθουανία ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια για να ενταχθεί στο ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει η χώρα αυτή της Βαλτικής από την αρχή της ερχόμενης χρονιάς το 19ο μέλος του ενιαίου νομίσματος.

«Η Επιτροπή επιβεβαιώνει τη σύστασή της ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να χορηγήσουν στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας» για ένταξη στην ΕΕ, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε.

«Έχω ενθαρρυνθεί από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» που έχουν ξεκινήσει τα Τίρανα, πρόσθεσε.

Σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα, η Επιτροπή προβάλλει τις προόδους που πραγματοποιήθηκαν από τη μικρή βαλκανική χώρα στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και για την εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου.

Η απόφαση να χορηγηθεί στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το οποίο διεκδικεί από το 2009, θα υποβληθεί στους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής της 26ης και 27ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ανοίγει το δρόμο για μακρές διαπραγματεύσεις με τα μέλη της ΕΕ πριν ληφθεί η απόφαση για την ένταξη της υποψήφιας χώρας.

Σχετικά με τη Λιθουανία, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την ένταξή της στο ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

Η Λιθουανία θα γίνει έτσι το 19ο μέλος της Ευρωζώνης. Η χώρα «εκπληρώνει τώρα όλα τα κριτήρια σύγκλισης» ανακοίνωσε η Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία «η Λιθουανία μπορεί να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2015».

Η απόφαση πρόκειται να υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες και στη συνέχεια να επικυρωθεί στα μέσα Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών. Το κοινοβούλιο θα έχει επίσης λόγο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν χαιρέτισε «τη δημοσιονομική πολιτική και τις σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις» της Λιθουανίας. Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν σε μια «εντυπωσιακή αύξηση της ευημερίας των Λιθουανών πολιτών», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «βλέπει» το ΔΝΤ

Πώς ο «Σούπερ Μάριο» μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Ευρωζώνης

Σόρος: Για την αποτυχία της Ευρωζώνης ευθύνεται η Γερμανία