Προς οριστικοποίηση της επιστροφής των θεσμών από την επόμενη εβδομάδα

Προς οριστικοποίηση της επιστροφής των θεσμών από την επόμενη εβδομάδα
Ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Κέβιν Μακ Γκρου φεύγει από τη συνάντηση γνωριμίας που είχε η καινούρια εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου (δε διακρίνεται), με τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο (δε διακρίνονται), Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Το δημοσιονομικό κενό του 1 δισ. ευρώ δείχνουν να παραδέχονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για φέτος παραδέχονται και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι πάντως υποστηρίζουν πως σιγά-σιγά τα μέτρα βρίσκονται. Ζητούμενο όμως είναι οι ελληνικές προτάσεις να γίνουν αποδεκτές και από τους δανειστές, οι οποίοι δεν υποχωρούν χιλιοστό από την απαίτησή τους για περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά και για άμεση ψήφιση του φορολογικού.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έλευση των τεχνικών κλιμακίων σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής εικόνα για την άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι αναμένονται το νωρίτερο στα τέλη της ερχόμενης ή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, τα στοιχεία που αναμένουν δεν έχουν φθάσει ακόμη και η τελική εικόνα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Στη “θολή εικόνα” έρχονται να προστεθούν και οι εκτιμήσεις για μεγαλύτερη ύφεση το 2015, που θα επηρεάσει και το 2016, καθώς και η εικόνα από τα έσοδα του Ιανουαρίου, που δείχνει μείωση, έναντι των στόχων.

Με τον τρόπο αυτό δυσκολεύει και η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να πείσει ότι το δημοσιονομικό κενό, άρα και τα μέτρα που θα απαιτηθούν, θα είναι μικρότερα.

Χρυσή τομή δεν έχει βρεθεί ούτε στο Ασφαλιστικό, ούτε και στο φορολογικό των αγροτών, αφού οι βελτιώσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση ανοίγουν τη δημοσιονομική “τρύπα” και δημιουργούν την ανάγκη για εναλλακτικά μέτρα.

Το σίγουρο είναι πως μετρούμε ακόμη αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ στους κύκλους των Βρυξελλών έχει αρχίσει να γίνεται πεποίθηση ότι οδεύουμε πλέον προς το καλοκαίρι ως ορόσημο για εξελίξεις.