«Προσγείωση» από την Παγκόσμια Τράπεζα – Τα υψηλά επιτόκια ίσως διαρκέσουν περισσότερο

«Προσγείωση» από την Παγκόσμια Τράπεζα – Τα υψηλά επιτόκια ίσως διαρκέσουν περισσότερο
World Bank board during the United Nations Climate Change Conference COP28 High Level Segment meeting in Dubai, United Arab Emirates on December 1, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Για ποιους λόγους εγείρονται ανησυχίες για μια νέα κρίση χρέους.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ίντερμιτ Γκιλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι τα επιτόκια μπορεί να σταματήσουν να ανεβαίνουν, αλλά είναι απίθανο να μειωθούν «σύντομα», κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως τόνισε, το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, τα υψηλά βάρη χρέους και η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε πολλές χώρες εγείρουν ανησυχίες για μια νέα κρίση χρέους και τον κίνδυνο μετάδοσης όταν οι χώρες χρεοκοπούν, αλλά είπε ότι δεν θεωρεί τον κίνδυνο ως «επικείμενο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις του πληθωρισμού φαίνονται ελπιδοφόρες στις προηγμένες οικονομίες, αλλά τα σοκ της προσφοράς – ειδικά στις αγορές εμπορευμάτων – θα μπορούσαν να αυξήσουν ξανά τον πληθωρισμό γρήγορα, γεγονός που θα ασκούσε πίεση στις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: