Προσπάθειες Ομπάμα να βρεθεί λύση

Προσπάθειες Ομπάμα να βρεθεί λύση

Με τους ηγέτες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών συναντιέται ο Αμερικανός πρόεδρος. Καθησυχαστικό το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε απόψε στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης και της αύξησης του ορίου του χρέους, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της χώρας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος θα δεχτεί τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ καθώς και τους αρχηγούς των μειοψηφιών στα δύο Σώματα, την Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι και τον Ρεπουμπλικανό Μιτς Μακόνελ. Το αντικείμενο της συζήτησης θα είναι «η ανάγκη να τερματιστεί η παράλυση του κράτους και να αυξηθεί το όριο του χρέους», είπε η εκπρόσωπος Έιμι Μπραντέιτζ.

Διαβάστε ακόμη: «Όχι» Ομπάμα στην «τμηματική» χρηματοδότηση της κυβέρνησης

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων με τον Λόιντ Μπλάνκφαϊν της Goldman Sachs, τον Μάικλ Κόρμπατ της Citigroup, τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase & Co και τον Μπράιαν Μόινιχαν της Bank of America. Αναμένεται επίσης να παραχωρήσει μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC.

Μετά το κλείσιμο ή την υπολειτουργία πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών λόγω της αδυναμίας των δύο κομμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με άλλη μία πρόκληση, αυτήν της αύξησης του ορίου του χρέους. Εάν το Κογκρέσο δεν δώσει το «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο, η χώρα θα κινδυνεύσει να κηρύξει στάση πληρωμών από τις 17 Οκτωβρίου, ένα γεγονός άνευ προηγουμένου που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζονται σαν σάκος του μποξ»

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αντιδρούν στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, τη λεγόμενη Obamacare, αρνούνται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό εάν δεν ανασταλεί για ένα χρόνο η εφαρμογή του νόμου αυτού. Απειλούν επίσης να συνδέσουν το θέμα αυτό με το ζήτημα της αύξησης του νομίμου ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν διαπραγματεύεται το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Σειρά νομοσχεδίων για εν μέρει επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ετοιμάζονται να ψηφίσουν σήμερα μια σειρά νομοσχεδίων που θα επιτρέψουν να επαναλειτουργήσει εν μέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μολονότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε αυτά τα αποσπασματικά μέτρα.

Διαβάστε ακόμη: Tην ευθύνη στους Ρεπουμπλικάνους επιρρίπτει ο Ομπάμα

Τα πέντε μίνι-νομοσχέδια που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι αφορούν τη χρηματοδότηση των μουσείων και εθνικών μνημείων, των υπηρεσιών που παρέχουν αρωγή στους βετεράνους, της πόλης της Ουάσινγκτον, των εφέδρων του στρατού και της έρευνας για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί το πότε ακριβώς θα γίνουν οι ψηφοφορίες.

Μια πρώτη απόπειρα έγκρισης τριών νομοσχεδίων για τη μερική επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το βράδυ της Τρίτης, απέτυχε καθώς οι Δημοκρατικοί αρνήθηκαν να τα ψηφίσουν και έτσι δεν συγκεντρωνόταν η αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων του Σώματος. Στις νέες ψηφοφορίες, σήμερα, αρκεί απλή πλειοψηφία για να εγκριθούν τα νομοσχέδια.

Διαβάστε ακόμη: Βαριές αμερικανικές κουβέντες

«Ήπιες» οι επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές εκτιμά το ΔΝΤ
Η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ προς το παρόν έχει «ήπιες» επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όμως μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν περιορισμό στις χορηγήσεις πιστώσεων εξαιτίας της «αβεβαιότητας» που προκαλεί, εκτίμησε σήμερα μια ειδικός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Τα χρηματιστήρια σε διεθνές επίπεδο έχουν αντιδράσει συγκρατημένα στη μερική διακοπή λειτουργίας τμημάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters