Προσπάθησε πράγματι η Ουκρανία να σκοτώσει τον Πούτιν με drone;

Προσπάθησε πράγματι η Ουκρανία να σκοτώσει τον Πούτιν με drone;
epa10377235 Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with leadership of military-industrial complex enterprises in Tula, Russia, 23 December 2022. Vladimir Putin set the task of providing the troops with all the necessary weapons in a short time. EPA/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ρωσία θα νιώσει την ανάγκη να απαντήσει σε αυτή την επίθεση  

Του Robert Farley

Προσπάθησε πράγματι η Ουκρανία να σκοτώσει τον Πούτιν με drone; Σύμφωνα με τη Ρωσία… «ναι».

Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον ένα drone κατερρίφθη κοντά στο Κρεμλίνο, αφού πρώτα πυρπόλησε το κτίριο της Γερουσίας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ηλεκτρονικά αντι-drone συστήματα κατανίκησαν την ιπτάμενη απειλή.

Ωστόσο, όπως γράφει στη γνωστή ιστοσελίδα «1945» ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής Robert Farley, «υπάρχουν λόγοι οι οποίοι μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας». «Το Κρεμλίνο» λέει «μπορεί απλώς να επιχειρεί έναν αντιπερισπασμό. Πάντως, ανεξάρτητα από το πού προήλθε η επίθεση ή τι στόχευε, καθρεπτίζει την τεράστια αμηχανία του Προέδρου Πούτιν και της κυβέρνησής του. Από την πλευρά της, η Ουκρανία αρνείται ότι είχε σχεδιάσει την επίθεση, μια άρνηση που αξίζει όμως όσο κοστίζει στους Ουκρανούς να την πουν». 

Μια ματιά στην τεχνολογία 

Ακόμη δεν γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες των drones που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση. Το βίντεο δείχνει τουλάχιστον ένα ιπτάμενο αντικείμενο να εκρήγνυται πάνω από το Κρεμλίνο, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειές του είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές. 

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων – αν και καμία δεν έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή την απόσταση ή με αυτή την προφανή ακρίβεια. Ωστόσο, η τεχνολογία για την κατασκευή μεγαλύτερων και ισχυρότερης εμβέλειας μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν είναι σχεδόν εκτός της εμβέλειας του Κιέβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ανακτήσει και να ελέγξει τα συντρίμμια οποιωνδήποτε μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η γνώση του μεγέθους του ιπτάμενου οχήματος προσέφερε επίσης ενδείξεις για το πώς απέφυγε τη ρωσική αεράμυνα καθώς κατευθυνόταν προς τη Μόσχα. Δεδομένης της ηλεκτρονικής κίνησης πάνω και κοντά στον στόχο, το σύστημα πλοήγησης είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους Ρώσους. 

Δολοφονία;

«Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για απόπειρα δολοφονίας. Ξέρουμε μόνο ότι οι Ρώσοι θέλουν να το σκεφτόμαστε. Όποιον και αν ρωτήσετε, το ζήτημα της δολοφονίας κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι κρίσιμο» αναφέρει ο Farley. Το διεθνές δίκαιο δεν είναι ιδιαίτερα σαφές για την περίπτωση δολοφονίας ξένων αξιωματούχων και σε περιόδους πολέμου, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί νομικά να δικαιολογηθεί μια επίθεση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναμφίβολα εξουσία και λόγο στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι το οποίο τον καθιστα νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν τις πρώτες ώρες του πολέμου του 2003 με το ίδιο νομικό επιχείρημα. Και δεδομένων των αξιόπιστων πληροφοριών ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι τις πρώτες ημέρες του πολέμου, μια επίθεση στον Πούτιν δεν θα συνιστούσε ακριβώς κλιμάκωση.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη σοφία μιας απόπειρας δολοφονίας κατά του Πούτιν. Από τεχνικής άποψης, ένα χτύπημα με drone μεγάλης εμβέλειας είναι ένα στοίχημα με κάποιες πιθανότητες για την Ουκρανία. Ωστόσο, οι ιπτάμενοι δολοφόνοι θα πρέπει να αποφύγουν τις ρωσικές άμυνες, να έχουν ακρίβεια και να πετύχουν τον Πούτιν σε ένα προβλέψιμο μέρος σε μια προβλέψιμη στιγμή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πολιτική σκοπιά, διαπιστώνονται μειονεκτήματα στην απειλή της άμεσης ασφάλειας ενός ανθρώπου που μπορεί να εκτοξεύσει χιλιάδες πυρηνικά όπλα, επειδή είναι σχεδόν προφανές ότι ο διάδοχός του, σε αυτή την περίπτωση, θα είχε από διπλωματικής άποψης μεγαλύτερη ευελιξία.

Τι γνωρίζουμε και τι συμβαίνει τώρα με τον Πούτιν;

Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε. Δεν γνωρίζουμε αν η επίθεση ξεκίνησε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ή από Ουκρανούς παρτιζάνους ή ακόμα και από Ρώσους αντιφρονούντες. Δεν γνωρίζουμε αν ο Πούτιν στοχοποιήθηκε πραγματικά. Γνωρίζουμε ότι η Μόσχα τώρα είναι -τουλάχιστον πλασματικά- ευάλωτη σε μια ουκρανική επίθεση. 

Γνωρίζουμε επίσης ότι η Ρωσία θα νιώσει την ανάγκη να απαντήσει σε αυτή την επίθεση, είτε επειδή πιστεύει ότι το Κίεβο προσπάθησε να δολοφονήσει τον Πούτιν είτε επειδή θέλει οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι το πιστεύει.

Αν υποθέσουμε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μπορεί να ήταν απλώς μια προσπάθεια πρόκλησης ζημιάς, παρά μια απόπειρα να αναγκαστεί η Ρωσία να επαναπροσανατολίσει τα μέσα αεράμυνάς της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα ήταν πολιτικά ανησυχητικό για τον Πούτιν να επιτρέψει στους Ουκρανούς να χτυπήσουν τη Μόσχα με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη.

Οι Ουκρανοί μπορεί επίσης να προσπαθούσαν να παρακινήσουν τους Ρώσους σε κάποια παράλογη επίθεση πριν από την πολυαναμενόμενη ουκρανική επίθεση. Σε κάθε περίπτωση, θα μάθουμε περισσότερα όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Who is who 

Ο Δρ. Robert Farley διδάσκει μαθήματα ασφάλειας και διπλωματίας στο Patterson School από το 2005. Έλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον το 1997 και το διδακτορικό του. από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον το 2004. Είναι συγγραφέας των «Grounded: The Case for Abolishing the United States Air Force» (University Press of Kentucky, 2014), «Τhe Battleship Book» (Wildside, 2016) και «Patents for Power: Intellectual Το Property Law and the Diffusion of Military Technology» (Πανεπιστήμιο του Σικάγο, 2020). Γράφει ανελλιπώς σε περιοδικά και ιστοσελίδες, όπως το «National Interest», το «Diplomat: APAC», το «World Politics Review» και το American Prospect. Ο Δρ Farley είναι επίσης ιδρυτής και αρχισυντάκτης του «Lawyers, Guns and Money».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: