Fed: Πλησιάζει το τέλος των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια – «Σφίγγα» ο Powell

Fed: Πλησιάζει το τέλος των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια – «Σφίγγα» ο Powell
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μάλλον θα πρέπει να -ίσως- αναμείνουμε το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης

Σε νέα αύξηση επιτοκίων, τη δέκατη στη σειρά, προχώρησε στις 4 Mαΐου 2023 η Federal Reserve, συνεχίζοντας, αν και με επιφύλαξη, λόγω της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ, το έργο της νομισματικής σύσφιξης…

Ειδικότερα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισε ομοφώνως την ενίσχυση του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,25%, φέρνοντας το μέγιστο επιτόκιο σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 5% – 5,25% – στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006.

Επίσης, όπως υπονοήθηκε, οι συνέπειες της νομισματικής πολιτικής αφήνουν το αποτύπωμα τους στην οικονομία και μια παύση θα μπορούσε να δώσει χρόνο για να διαπιστωθεί πώς η οικονομία προσαρμόζεται στο υψηλότερο κόστος δανεισμού και στις αυστηρότερες τραπεζικές συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλλον θα πρέπει να -ίσως- αναμείνουμε το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης, καθώς μάλιστα οι ΗΠΑ μετρούν ήδη τρεις τραπεζικές πτωχεύσεις (Silicon Valley Bank, Signature Bank, First Republic Bank).

Πάντως, η αλήθεια είναι πως η δήλωση της FOMC προσφέρεται για συμπεράσματα με αυτά τα οποία δεν λέει, και όχι με αυτά που λέει. Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο, παραλείφθηκε μια φράση που υπήρχε στην προηγούμενη δήλωση, και το οποίο έλεγε ότι «η Επιτροπή μπορεί να κρίνει κατάλληλη κάποια πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής» ώστε η Fed να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό στο ύψος του 2%.

Επίσης, η δήλωση άλλαξε τη γλώσσα περιγραφής των συνθηκών υπό τις οποίες «μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής». Στο μεταξύ, Ο πρόεδρος της Fed τόνισε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα καθορίσει τον ρυθμό της μελλοντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με το τι θα δείξουν τα οικονομικά δεδομένα.

«Κοιτάζοντας μπροστά, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα για να προσδιορίσουμε τον βαθμό στον οποίο μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εάν τα οικονομικά στοιχεία δείξουν ότι αυτό είναι που χρειάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα εάν χρειαστεί να αυστηρότερη περιοριστική νομισματική πολιτική» ανέφερε ο Powell.

Έσπευσε, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθη καμία απόφαση για παύση των αυξήσεων επιτοκίων, αλλά τόνισε ότι η αλλαγή ρητορικής στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) σχετικά με τη μελλοντική πολιτική σύσφιξης είναι «εύλογη».

ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: