Πρόστιμο «μαμούθ» 870 εκατ. στην Daimler από γερμανικό δικαστήριο – Η εταιρεία ενέργησε «εξ αμελείας» αναφέρει η ανακοίνωση

Πρόστιμο «μαμούθ» 870 εκατ. στην Daimler από γερμανικό δικαστήριο – Η εταιρεία ενέργησε «εξ αμελείας» αναφέρει η ανακοίνωση
epa07866007 (FILE) - A building at the company's headquarters of the Daimler AG in Stuttgart, Germany, 06 June 2019 (reissued 24 September 2019). Daimler AG, a listed German manufacturer of passenger cars and commercial vehicles, said on 24 September 2019, that it was fined 870 million euros by the Stuttgart public prosecutor in connection with deviations from regulatory requirements in certain Mercedes-Benz vehicles. EPA/RONALD WITTEK *** Local Caption *** 55253352 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι δεν θα υποβάλει έφεση κατά της απόφασης.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 870 εκατ. ευρώ επειδή έθεσε σε κυκλοφορία στην αγορά από το 2008 οχήματα που δεν πληρούσαν τα νόμιμα πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία στη Στουτγάρδη.

Η εισαγγελία πιστεύει ότι η εταιρεία ενέργησε ‘εξ αμελείας’, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Daimler από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν θα υποβάλει έφεση κατά της απόφασης.

Κατηγορίες και σε πρώην και νυν στελέχη της Volkswagen

Ακόμη, σε ξεχωριστή υπόθεση, οι Γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες για χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Βίντερκορν και του προέδρου Χανς Ντίτερ Πετς αναφορικά με το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι κατηγορούμενοι εσκεμμένα δεν ενημέρωσαν τους επενδυτές εγκαίρως για τον οικονομικό αντίκτυπο του σκανδάλου, όπως ανέφερε σήμερα η εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ.

Η παραδοχή της εταιρίας το 2015 ότι χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό για να παραποιεί τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η απαγγελία κατηγοριών από την εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ εντάσσεται σε μια ξεχωριστή νομική προσπάθεια να δικαστούν τα διευθυντικά στελέχη που κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν να αποκαλύψουν το σκάνδαλο στους επενδυτές.

Ο δικηγόρος του Ντις ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει τον αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική αγορά και ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα στον ρόλο του ως διευθύνοντος συμβούλου.

Ο Βίντερκορν παραιτήθηκε μερικές ημέρες αφού ξέσπασε το σκάνδαλο. Στις αρχές του 2017 δήλωσε σε Γερμανούς βουλευτές ότι δεν είχε ανακαλύψει το σκάνδαλο πριν το παραδεχθεί επίσημα η VW.

Εάν οι επενδυτές γνώριζαν για την παραποίηση, ίσως να είχαν πουλήσει μετοχές νωρίτερα ή να μην είχαν προχωρήσει σε αγορές, όπως υποστηρίζουν οι ενάγοντες.