Πρόστιμο-μαμούθ επέβαλε στην Goldman Sachs η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Πρακτικών

Πρόστιμο-μαμούθ επέβαλε στην Goldman Sachs η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Πρακτικών
Έκανε 220 εκατομμύρια σφάλματα αναφοράς συναλλαγών μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με την αρμόδια βρετανική αρχή εποπτείας.

Η Goldman Sachs πήγε την έκφραση «όλοι κάνουμε λάθη» σε μια εντελώς άλλη κλίμακα. Την περασμένη Πέμπτη, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε πρόστιμο στη Goldman Sachs για τα 220,2 εκατομμύρια σφάλματα αναφοράς συναλλαγών που έκανε η εταιρεία από το Νοέμβριο του 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Πρακτικών επέβαλε στη Goldman Sachs πρόστιμο ύψους 34 εκατομμυρίων λιρών επειδή «παρέλειψε να παράσχει ακριβείς και έγκαιρες αναφορές» στις αρχές. «Αυτές ήταν σοβαρές και παρατεταμένες αποτυχίες», ανέφερε σε δήλωσή του ο Mark Steward, εκτελεστικός διευθυντής εποπτείας της αγοράς στην εν λόγω Αρχή.

Τα πρόστιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται σε μια στιγμή που η Goldman Sachs βυθίζεται σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στη Μαλαισία, το οποίο έχει αμαυρώσει τη φήμη της εταιρείας και είχε ως αποτέλεσμα την απαγγελία κατηγοριών εναντίον ενός πρώην συνεργάτη της εταιρείας.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να καταθέτουν έγκαιρες εκθέσεις συναλλαγών για τις αγοραπωλησίες τους. Συγκεκριμένα, πρέπει να διευκρινίζουν το προϊόν που πωλείται ή αγοράζεται, τον τόπο της αγοραπωλησίας, και τις ταυτότητες των αγοραστών και των πωλητών. Αυτές οι αναφορές χρησιμοποιούνται από τις ρυθμιστικές αρχές για να εποπτεύονται οι τράπεζες και να εντοπίζονται περιπτώσεις καταχρηστικών πρακτικών.

Η Goldman Sachs και άλλοι μεγάλοι οικονομικοί «παίκτες» κάνουν αμέτρητες συναλλαγές κάθε μέρα. Η εταιρεία υπέβαλε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια εκθέσεις συναλλαγών στις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την υπό εξέταση περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι τα σφάλματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% όλων των αναφορών που υποβλήθηκαν.

Ωστόσο, ο Steward είπε ότι τα σφάλματα «καταδεικνύουν μια μακροχρόνια αποτυχία αναφορικά με ελέγχους που είναι ζωτικής σημασίας για την ακεραιότητα των αγορών μας».

Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου χορήγησαν στην Goldman Sachs έκπτωση 30% στο πρόστιμό της, επειδή η τράπεζα συμφώνησε να επιλύσει την υπόθεση.

Η Goldman Sachs δεν είναι η μόνη τράπεζα που τιμωρείται για τέτοιου είδους πρακτικές. Στις Bank of America, Merrill Lynch, Barclays, Credit Suisse, UBS, Royal Bank of Scotland, και Deutsche Bank, μεταξύ άλλων, έχουν επιβληθεί πρόστιμα για σφάλματα στις αναφορές συναλλαγών τους.