Οι προτάσεις Σαμαρά για τη συνταγματική αναθεώρηση

Οι προτάσεις Σαμαρά για τη συνταγματική αναθεώρηση

Εκλογή Προέδρου από τον λαό και θητεία δύο τετραετιών για τον πρωθυπουργό, προωθεί η Νέα Δημοκρατία. 

Η συνταγματική αναθεώρηση θεωρείται ένα από τα θέματα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ, κυρίως για τη χρονική συγκυρία.

Έτσι την προσεχή Τετάρτη ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσουν δέσμη προτάσεων με στόχο να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό ενόψει και των ευρωεκλογών.

Με δεδομένο πως από το 1985 μόνο μία κυβέρνηση εξάντλησε την τετραετία, όπως σημείωσαν κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στην «Καθημερινή», η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό είναι στο επίκεντρο των προτάσεων για τη νέα λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί να λειτουργεί η επιλογή προσώπου για τη συγκεκριμένη θέση ως μέτρο πίεσης για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές από την αντιπολίτευση.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες στη Νέα Δημοκρατία προσανατολίζονται στο να ζητήσουν όριο δύο τετραετιών για τον πρωθυπουργό, τους άρχοντες της αυτοδιοίκησης και τους συνδικαλιστές αλλά και μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Μάλιστα για το τελευταίο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», προτείνει ξανά στην επόμενη βουλή ο αριθμός των βουλευτών να μειωθεί στους 200 από 300 που είναι σήμερα.

«Εδώ και χρόνια – τότε που το σύνολο του πολιτικού συστήματος σφύριζε αδιάφορα – έχω καταθέσει σειρά προτάσεων για άμεση εφαρμογή που δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση, με κυριότερη τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει τώρα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου με πλειοψηφία 2/3 από την υφιστάμενη Βουλή».

Ακόμη ανάμεσα στις προτάσεις είναι το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του υπουργού και του βουλευτή, η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής και για συγκρότηση ενός νέου επιτελικού κυβερνητικού σχήματος- μεταξύ άλλων μέσω της εκλογής με αυξημένη πλειοψηφία υπηρεσιακών υφυπουργών Προϋπολογισμού και Εξωτερικών, 5ετούς θητείας.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», προβλέπεται η αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιοριστεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους, η κατάργηση βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντά τους, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί όμως και η αναθεώρηση του άρθρου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Διαβάστε ακόμη: 

Σαμαράς: «Η Ελλάδα σπάει τις αλυσίδες της»

«Φρένο» Βενιζέλου στα σχέδια Σαμαρά για αλλαγές στο Σύνταγμα