Πρώτη μεγάλη ήττα του Ομπάμα με την NSA

Πρώτη μεγάλη ήττα του Ομπάμα με την NSA

Oι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία «σκότωσαν» εν τη γενέσει του σχέδιο μεταρρύθμισης της λειτουργίας της NSA.

Αναβάλλεται μέχρι το 2015 κάθε συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της NSA. Και αυτό γιατί η αμερικανική Γερουσία σκότωσε εν τη γενέσει του το πλέον φιλόδοξο σχέδιο μεταρρύθμισης του αμερικανικού συστήματος παρακολουθήσεων, το οποίο προτάθηκε μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης συγκέντρωσαν 58 από 100 ψήφους, έναντι των 60 που ήσαν αναγκαίες για να εισέλθει η πρόταση στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας ώστε να τεθεί προς συζήτηση.

Σχεδόν το σύνολο των Ρεπουμπλικανών ψήφισαν κατά του σχεδίου, τασσόμενοι κατά μίας «τόσο ριζικής», όπως θεωρούν ότι είναι, αμφισβήτησης των εξουσιών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) , που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων τον Ιούνιο 2013, όταν ο Εντουαρντ Σνόουντεν διαβίβασε στην εφημερίδα The Guardian απόρρητα στοιχεία για τη δραστηριότητα της υπηρεσίας.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο είχε την υποστήριξη τόσο του Μπαράκ Ομπάμα όσο και της Σίλικον Βάλεϊ και των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών.

Μέχρι την 1η Ιουνίου 2015, ο νόμος που ρυθμίζει τη δραστηριότητα της NSA πρέπει να ανανεωθεί από το αμερικανικό Κονγκρέσο. Πέραν αυτής της ημερομηνίας, εκπνέει η ισχύς του παρόντος νόμου.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης, που ονομάσθηκε USA Freedom Act, είχε ως στόχο την ανανέωση και αναθεώρηση της Patriot Act, η οποία είχε εγκριθεί με επείγουσες διαδικασίες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κατά τρόπο που περιόριζε τις δυνατότητες παρακολούθησης της NSA στις ΗΠΑ και αύξανε την διαφάνεια στη λειτουργία της, ώστε να τερματισθούν ορισμένες πρακτικές που σόκαραν την αμερικανική κοινή γνώμη.

«Ήταν ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση του προγράμματος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων με την παράλληλη διατήρηση της ικανότητας της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο για να εμποδίζει (τρομοκρατικές) επιθέσεις», δήλωσε μετά την ψηφοφορία η δημοκρατική πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Νταϊάν Φάινστάιν.

«Η απόρριψη του νόμου εγγυάται ότι τα προγράμματα μαζικών παρακολουθήσεων της NSA θα συνεχισθούν επί τουλάχιστον έξι μήνες, και εν δυνάμει για περισσότερο», ανακοίνωσε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Tεχνολογία (Center for Democracy and Technology), μεταξύ των θεσμών που είχαν προωθήσει τη μεταρρύθμιση.