Πρωτοφανής εφιάλτης ασφαλείας για τράπεζες και online καταστήματα – Τα «όπλα» των απατεώνων

Πρωτοφανής εφιάλτης ασφαλείας για τράπεζες και online καταστήματα – Τα «όπλα» των απατεώνων
Photo: pixabay.com
Το επόμενο κύμα απάτης θα πρέπει να φοβίζει τις τράπεζες και τις εταιρείες κρυπτογράφησης

Σε διελκυστίνδα διαρκείας ομοιάζει το ζήτημα της κυβερνοασφάλεια, με τους «κακούς» να προσπαθούν να κλέψουν χρήματα και τους «καλούς» να πασχίζουν να τους σταματήσουν. Τις περισσότερες φορές η μάχη είναι αρκετά ισορροπημένη, αλλά κάποιες φορές η μία εκ των δύο πλευρών κερδίζει το πάνω χέρι. 

Και μάλλον βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας τέτοιας κατάστασης, με εγκληματίες να εκμεταλλεύονται τις νέες τεχνολογίες για να νικήσουν τις άμυνες ασφαλείας των εταιρειών. Πρόσφατο παράδειγμα o ιστότοπος OnlyFake, που μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες εξαιρετικά ρεαλιστικών διαβατηρίων και αδειών οδήγησης μέσα σε λίγα λεπτά. 

Τα αντίγραφα είναι τόσο πειστικά που ο δημοσιογράφος που έγραψε το σχετικό ρεπορτάζ μπόρεσε να ξεγελάσει πελάτη στο ανταλλακτήριο OKX υποκλέπτοντάς του άνετα προσωπικά δεδομένα και στοιχεία. Ο ιδιοκτήτης του OnlyFake καυχήθηκε επίσης ότι οι πλαστογραφικές δυνατότητες που προσφέρει θα μπορούσαν να ξεγελάσουν το PayPal και την Airbnb.

Και ενώ είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης του OnlyFake να υπερβάλλει, αξίζει να σημειωθεί ότι η παραχάραξη εγγράφων δεν είναι κάτι καινούργιο. Η διαφορά εδώ, ωστόσο, έγκειται στο ότι το λογισμικό της εταιρείας είναι ικανό να βγάλει εκατοντάδες πλαστές αλλά πολύ ρεαλιστικές ταυτότητες. Υπάρχει μάλιστα η αίσθηση ότι είναι θέμα χρόνου τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες κρυπτογράφησης να κατακλυστούν από ένα κύμα bots που επιδιώκουν να ανοίξουν λογαριασμούς με πειστικά πλαστά credentials.

Στους κινδύνους μπορείτε να συμπεριλάβετε την «παλέτα» εργαλειών της τεχνητής νοημοσύνης, που θα χρησιμοποιηθούν για να ξεπεραστούν προστατευτικά τείχη, όπως ο έλεγχος ταυτότητας βάσει φωνής, που χρησιμοποιούνται από τράπεζες και άλλους. 

Βλέπουμε επίσης να χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για τη διεξαγωγή τολμηρών νέων μορφών ληστείας… Εν προκειμένω αξίζει μνείας μια συγκλονιστική ιστορία η οποία έλαβε χώρα στο Χονγκ Κονγκ: εγκληματική συμμορία έπεισε υπάλληλο να μεταφέρει 25 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό της από τα κεφάλαια της εταιρείας κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Zoom. Όπως αποδείχθηκε, όλα οι συμμετέχοντες στο call, τόσο ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, αλλά και οι συνάδελφοι, ήταν αντίγραφα που δημιουργήθηκαν από AI.

Συνεπώς είναι θέμα χρόνου έως ότου οι απατεώνες αρχίσουν να χρησιμοποιούν μαζικά όλα αυτά τα νέα εργαλεία απάτης, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή εφιάλτη ασφαλείας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες επιχειρήσεις. 

Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμη και όταν οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο αποκτούν το πάνω χέρι, η ισορροπία τελικά αλλάζει καθώς οι υπερασπιστές βρίσκουν τρόπους να τους σταματήσουν. Τα επόμενα χρόνια, είναι πιθανό να δούμε τράπεζες και άλλες να εφαρμόζουν νέα μέτρα ασφαλείας -ίσως μέσω blockchain- για να προστατευθούν από αυτό το τελευταίο κύμα απάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: