Πρωτομαγιά: 24ωρη απεργία ναυτεργατών – Δεμένα τα πλοία σε όλη τη χώρα
- 29/04/2026, 14:16
- SHARE
- Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Μαΐου 2026.
- Η κινητοποίηση θα «δέσει» όλα τα πλοία από 00:01 έως 24:00, επηρεάζοντας ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
- Στο επίκεντρο τα αιτήματα για εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις και ναυτική εκπαίδευση.
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι ναυτεργάτες την Παρασκευή 1η Μαΐου 2026, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με αποτέλεσμα να παραμείνουν δεμένα όλα τα πλοία στα λιμάνια της χώρας.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων στη ναυτιλία. Η απεργία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα (00:01) και θα ολοκληρωθεί στις 24:00 της ίδιας ημέρας, επηρεάζοντας το σύνολο των ακτοπλοϊκών και θαλάσσιων μεταφορών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, βασικές προτεραιότητες των διεκδικήσεων παραμένουν η ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα, η διασφάλιση αξιοπρεπών εργασιακών συνθηκών και η υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Παράλληλα, η ΠΝΟ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση και αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, επισημαίνοντας την ανάγκη προσαρμογής στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις του κλάδου.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των αιτημάτων περιλαμβάνονται επίσης η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, καθώς και η αποκατάσταση απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι ναυτικοί τα προηγούμενα χρόνια.
Η απεργιακή κινητοποίηση αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα ενόψει της περιόδου αυξημένης ταξιδιωτικής κίνησης λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς.