Προβλήματα στην προμήθεια τροφίμων προκαλούν οι περιορισμοί στα σύνορα

Προβλήματα στην προμήθεια τροφίμων προκαλούν οι περιορισμοί στα σύνορα
epa08300372 Spanish policemen stop a truck driver at the border crossing between Spain and Portugal, close to the town of Ayamonte, southwestern Spain, 17 March 2020. On 16 March, Spanish Interior Minister Fernando Grande-Marlaska announced the closure of all Spanish land borders due to the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. Spanish authorities are only allowing the transit of goods and the return of Spanish citizens and permanent residents in Spain. EPA/JULIAN PEREZ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότερες από 12 χώρες της ΕΕ έχουν ενισχύσει ή ακόμη και κλείσει τα σύνορα τα οποία είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες ανοιχτά και χωρίς ελέγχους, σε απάντηση στην εξάπλωση της επιδημίας Covid-19.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ στα σύνορά τους με άλλες χώρες μέλη λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού προκαλούν προβλήματα στην προμήθεια τροφίμων, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και των αγροτών.

Περισσότερες από 12 χώρες της ΕΕ έχουν ενισχύσει ή ακόμη και κλείσει τα σύνορα τα οποία είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες ανοιχτά και χωρίς ελέγχους, σε απάντηση στην εξάπλωση της επιδημίας Covid-19.

Λόγω των μέτρων αυτών «καθυστερήσεις και προβλήματα έχουν παρατηρηθεί σε σύνορα χωρών για την παράδοση ορισμένων αγροτικών και μεταποιημένων προϊόντων, όπως και υλικών συσκευασίας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν και υπογράφουν εμπορικές ενώσεις που εκπροσωπούν αγρότες και εμπόρους τροφίμων της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Αυτές προειδοποιούν επίσης για πιθανές ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην βιομηχανία τροφίμων, καθώς ο τομέας στηρίζεται σε εργαζόμενους που μετακινούνται μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Για να αποφευχθούν οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τρόφιμα και φάρμακα, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν την Τρίτη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργηθούν fast track λωρίδες στα σύνορα των χωρών τους, αλλά δεν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτά τα εσωτερικά σύνορα.

Η βιομηχανία τροφίμων ανακοίνωσε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

«Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν για την διαχείριση των συνόρων ως ένα καλό πρώτο βήμα. Ωστόσο παρά αυτές τις οδηγίες συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα», σημείωσε και κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ και τους θεσμούς να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

«Δεδομένου του υψηλού βαθμού ολοκλήρωσης και της διασυνοριακής λειτουργίας της αγροτροφικής αλυσίδας εφοδιασμού, οποιαδήποτε παρεμπόδιση του εφοδιασμού και των εργαζομένων θα προκαλέσει αναπόφευκτα τη διατάραξη της δραστηριότητας. Η ικανότητά μας να παρέχουμε τρόφιμα για όλους θα εξαρτηθεί από την διαφύλαξη της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο FoodDrinkEurope, ο εμπορικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Μεταποίησης Τροφίμων, ο Copa και Cogeca, που εκπροσωπεί τους αγρότες, και ο CELCAA, η οργάνωση ομπρέλα της ΕΕ για εμπορικές εταιρείες στους τομείς τροφίμων και εμπορευμάτων.