Προβληματισμός για περιστατικά μυοκαρδίτιδας έπειτα από εμβολιασμό με Moderna

Προβληματισμός για περιστατικά μυοκαρδίτιδας έπειτα από εμβολιασμό με Moderna
Medical syringes are seen with Moderna company logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Poland on October 12, 2020. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP

Προβληματισμό γεννούν περιστατικά μυοκαρδίτιδας τα οποία ερευνάται για το αν συνδέονται με εμβόλια mRNA.

Ήδη τους τελευταίους δύο μήνες, οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ και το Ισραήλ συνέδεσαν σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας – δηλαδή φλεγμονές της καρδιάς – με τα εμβόλια που παράγονται από την Pfizer και τη Moderna.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Washington Post δημοσίευσε έκθεση που ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο της Moderna μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας σε νεότερους ενήλικες.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα που διέρρευσαν στην WaPo δείχνουν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μπορεί να είναι 2,5 φορές υψηλότερος για το εμβόλιο της Moderna.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η νέα έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η έρευνα, που περιλαμβάνει την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, επικεντρώνεται σε καναδικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο Moderna ενέχει υψηλότερο κίνδυνο για τους νέους από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, ειδικά για άνδρες κάτω των ηλικιών των 30 περίπου.

Πάντως, όπως επισημαίνεται, οι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας λόγω εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες και ακόμη και αν είναι πιο πιθανή σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο Moderna,.