«Ψαλίδι» στα επιδόματα και αλλαγές στους μισθούς ζητούν οι θεσμοί

«Ψαλίδι» στα επιδόματα και αλλαγές στους μισθούς ζητούν οι θεσμοί

Αναλυτικά τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν για την επόμενη αξιολόγηση.

Νέες απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο του περσινού καλοκαιριού αναμένονται να «πέσουν» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση όλων των επιδομάτων και μισθό στα 586 ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μειώσεων έως και 30%.

Αναλυτικά, το σχέδιο της τρόικας προβλέπει την κατάργηση όλων των ποσών που προστίθενται στον βασικό μισθό, καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας, να καταργηθούν δηλαδή οι τριετίες, αλλά και τα επιδόματα που έχουν απομείνει, όπως για παράδειγμα το επίδομα γάμου.

Με λίγα λόγια ζητούν οι εργαζόμενοι να παίρνουν μισθό χωρίς άλλες προσαυξήσεις, συνεπώς ο βασικός μισθός των 586 ευρώ θα είναι και ο μισθός που θα παίρνουν για μια ζωή. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για μειώσεις ως και στο 30% του ποσού.

Στα προαπαιτούμενα του φθινοπώρου υπάρχει επιπλέον ρητή δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ και αποδέσμευση όλων των επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ακόμη, ζητείται οριστική κατάργηση επιδομάτων γάμου, τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινής εργασίας και οι προσαυξήσεις λόγω τριετιών. Οπως τονίζεται η μείωση στο μισθό ενός έγγαμου με εννέα χρόνια προϋπηρεσίας θα φτάσει το 30%.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση έχοντας μια θετική γνωμοδότηση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) ωστόσο οι προβλέψεις για τις παραπάνω μειώσεις υπάρχουν στο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί και θα τεθούν επιτακτικά στις διαπραγματεύσεις.