Ψέματα και αντιφάσεις τους οδήγησαν στη φυλακή

Ψέματα και αντιφάσεις τους οδήγησαν στη φυλακή

Το παρελθόν του αποκηρύσσει ο Μιχαλολιάκος που δηλώνει ότι έχει καταγγείλει κάθε πράξη βίας.

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται πληροφορίες από τις απολογίες τόσο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου όσο και του υπαρχηγού της Χρήστου Παππά.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, στην πολύωρη απολογία του, αποτάσσεται τον ναζισμό και τα κείμενα της νιότης του: «Τότε, πριν από 35 χρόνια, υπήρξε αυτή η αρθρογραφία της οποίας το περιεχόμενο δεν αποδέχομαι σήμερα. Η Χρυσή Αυγή σε ιδεολογικό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό του μεσοπολέμου, εκφράζεται μόνο από το εθνικιστικό κίνημα. Γι αυτό ουδέποτε υιοθέτησε εθνικοσοσιαλιστικά σύμβολα, το σύμβολο μας είναι ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος…».

Σε μια διαδικασία που κράτησε περίπου πέντε ώρες οι ανακριτές και οι εισαγγελείς δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του και διάταξή τους αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής του και ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων.

Συγκεκριμένα ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δηλώνει ότι δεν ασπάζεται τον εθνικοσοσιαλισμό της Γερμανίας του Μεσοπολέμου, καταδικάζει όλες τις μορφές βίας και αρνείται ότι γνώριζε για ταγμάτων εφόδου.

Διαβάστε επίσης: Στη φυλακή οι προφυλακισθέντες της Χρυσής Αυγής

«Καταγγέλλω κάθε πράξη βίας…»
Στην αρχή της απολογίας του όταν ερωτάται για τις πράξεις που του αποδίδουν οι μαρτυρικές καταθέσεις δηλώνει:
«Αρνούμαι κατηγορηματικά την αποδιδόμενη σε εμέ πράξη, διότι ουδέν αποδεικτικό στοιχείο με συνδέει με αυτήν αμέσως ή εμμέσως και επιφυλάσσομαι να απαντήσω με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο αλλά και να απαντήσω επί μέρους στα ερωτήματά σας…».

Ερωτάται για το επίμαχο καταστατικό με τον τίτλο Πρωτεσίλαος, το οποίο προσκομίστηκε από μάρτυρα στον αντεισαγγελέα κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη και το οποίο αποτελεί ισχυρή βάση του κατηγορητηρίου και απαντάει:

«Ουδεμία σχέση έχει αυτό το έγγραφο με το πραγματικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής. Τα δύο ψευδεπίγραφα έγγραφα (σ.σ. βρίσκονται στη δικογραφία) απηχούν ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, η οποία υπερασπίζεται αρχές και θέσεις του ελληνικού εθνικισμού».
Στην ερώτηση: «Πώς σχολιάζετε το σημείο του καταστατικού που αναγνωρίζει την αρχή του αρχηγού, συμφωνείτε;».

«Κατηγορηματικά απαντώ όχι», είπε. «Το κείμενο αυτό είναι ψευδεπίγραφο. Δεν ξέρω γερμανικά αλλά πληροφορούμαι ότι η λέξη Φύρερ είναι γραμμένη λάθος, γεγονός που αποδεικνύει ότι το καταστατικό είναι ψεύτικο αφού κανένας πραγματικός θιασώτης της ιδεολογίας αυτής δεν θα έκανε λάθος…».

Σε ερώτηση για την εσωτερική διάρθρωση της οργάνωσης απάντησε ότι υπάρχει μια Κεντρική Επιτροπή, που είναι κυρίαρχο όργανο και εκλέγει 80 μέλη από τους οπαδούς του κόμματος. Αυτό το όργανο, είπε εκλέγει τον γενικό γραμματέα του κόμματος. «Πυρήνες» τόνισε «υπάρχουν μόνο στα μικρά μέρη». Πρόσθεσε ότι «σε πολλές συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος δεν επικράτησε η γνώμη του».

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι στρατός, καταδικάζω τέτοιες συμπεριφορές και την αμφίεση, αλλά και τον συγκεκριμένο βηματισμό δεν τον υιοθετώ, όπως έχω πει και σε τηλεοπτική μου εμφάνιση. Γενικώς έχω καταγγείλει μέσα και έξω από τη βουλή κάθε πράξη βίας… Καταδικάζω όλα τα επεισόδια καταστρατήγησης του νόμου».

Για τα τάγματα εφόδου είπε ότι είναι συκοφαντικά όσα λέγονται και πρόσθεσε ότι, όταν έλεγε «θα κατεβούμε στους δρόμους» εννοούσε τις νόμιμες συναθροίσεις, όπου θα καταγγέλλονται οι αντιδημοκρατική συμπεριφορά των κομμάτων εξουσίας εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Η απολογία του Πατέλη «καίει» και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής

Για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής
«Η μόνη πηγή χρηματοδότηση είναι η κρατική επιχορήγηση», επέμενε. «Οχι μόνο δεν χρωστάμε, αλλά έχουμε και 400.000 στην τράπεζα».

Για το πρωινό μετά τη δολοφονία Φύσσα παραδέχεται ότι μίλησε με τον Γιάννη Λαγό για 45 δευτερόλεπτα, αλλά ισχυρίστηκε πως η συνομιλία ήταν μόνο για την επόμενη εκδήλωσή του. Είπε ότι είχε παραδώσει επτά συνδέσεις που του είχαν δοθεί, στο κόμμα.

Ούτε ο Παππάς έπεισε τα και κρίθηκε προφυλακιστέος
Απολογητικό υπόμνημα με άρωμα μανιφέστου, δηλώσεις πως η Χρυσή Αυγή θα κατέβει στις εκλογές όποτε και αν είναι αυτές αλλά και σκέψεις ότι θα κυβερνήσει κάποτε τον τόπο και θα οδηγήσει τους υπεύθυνους της δυστυχίας του κόσμου ενώπιον της Δικαιοσύνης καταγράφει στην απολογία του ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος παρόλα αυτά δεν έπεισε και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Με μια προσωπικού χαρακτήρα απολογία, ο κουμπάρος και υπαρχηγός του Ν. Μιχαλολιάκου, επιχείρησε να αποδομήσει το κατηγορητήριο εναντίον του, αλλά και του κόμματός του.

Σύμφωνα με την απολογία του, επιμένει ότι μόνο οι άνθρωποι της Χρυσής Αυγής είναι «καθαροί» και παράλληλα αρνείται ότι τα μέλη της οργάνωσης είναι ρατσιστές, καθώς κυνηγούσαν μόνο τους παράνομους, όπως ισχυρίστηκε.

Διαβάστε ακόμη: Προφυλακιστέος και ο Νίκος Παππάς

Παραδόθηκε καταζητούμενος με κομβικό ρόλο στη υπόθεση δολοφονίας του Π. Φύσσα
Παραδόθηκε στις Αρχές, κατηγορούμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που ήταν καταζητούμενος. Πρόκειται για απόστρατο αξιωματικό που φέρεται να έχει κομβικό ρόλο, στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Από τις καταγραφές τηλεφωνικών κλήσεων, προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο απόστρατος μίλησε με τον Γ. Ρουπακιά, 12 λεπτά πριν τον φόνο και 3 λεπτά μετά (τον φόνο).