Ψηφοφόροι στην… ομίχλη

Ψηφοφόροι στην… ομίχλη

Θολό τοπίο αποτυπώνει και η δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα»- ΣΥΡΙΖΑ στο 19.1 ,ΝΔ στο 18 και «σφήνα» το Ποτάμι στο 8,8.

Πολιτικό σκηνικό χαμένο στην ομίχλη «περιγράφει» και η νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Οι δυο πρώτοι, Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη ζώνη των ποσοστών κάτω του 20% -με τη μεταξύ τους διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους- ενώ στην τρίτη θέση το νεοπαγές κόμμα Ποτάμι εκτόπισε την Χρυσή Αυγή και εμφανίζεται να αντλεί ψηφοφόρους απο παντού.

Τα ευρήματα και της νέας αλλά και των δημοσκοπήσεων που έχουν προηγηθεί πέρα, απο τον προβληματισμό προκαλεί και εκνευρισμό στα κομματικά επιτελεία της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ .

Στη Ν.Δ., που «αντιστέκεται» με νύχια και με δόντια και θεωρεί την απόσταση με το ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την γενικευμένη και σωρρευμένη δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης, προτάσσουν τις επιπτώσεις που θα έχει το Ποτάμι στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελιά και τον ορατό κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης του κυβερνητικού εταίρου τους.

Υπάρχουν, όμως, και γαλάζια στελέχη που υπογραμμίζουν ότι η διαρροή ψηφοφόρων προς την ίδια κατεύθυνση μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα και στην Ν.Δ. στην προσπάθεια της να συγκρατήσει τους δυσαρεστημένους της.

Στην Κουμουνδούρου οι δημοσκοπήσεις δεν συντελούν επουδενί στην ενίσχυση της εικόνας ενός κόμματος με ασφαλές ρεύμα κυβερνησιμότητας και προκαλούν εύλογη ανησυχία.

Ιδίως καθώς το ποσοστό δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 72% στην μέτρηση της ALCO και σχεδόν ισοφαρίζει τη δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης που φτάνει το 74%.

Και μπορεί τα στελέχη του να επιμένουν ότι το Ποτάμι προκαλεί κυρίως ανακατατάξεις στην κεντροαριστερά και να θεωρούν προσωρινή την όποια μετακίνηση ψηφοφόρων -κυρίως των νεώτερων ηλικιών- προς το κόμμα Θεοδωράκη, ωστόσο άλλοι αξιολογούν τον κίνδυνο ως τον πλέον σοβαρό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημεριδα Real σχολίασε: «για την ώρα δεν βλέπω Ποτάμι. Βλέπω ένα ποτάμι προπαγάνδας». Ενώ κληθείς να εξηγήσει τη στασιμότητα ή και την πτώση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, περιορίστηκε να αναφέρει «έχω ένα σχόλιο για τις δημοσκοπικές απεικονίσεις της πραγματικότητας “Κυριακή κοντή γιορτή”».

Παρά τη διαφαινόμενη κεντρική επιλογή της Κουμουνδούρου να μην ανοίξει «μέτωπο» με το Ποτάμι -αν και αρχικώς είχε άλλη διάθεση- και να κινηθεί με την «αυτοπεποίθηση» κόμματος που η πορεία του προς την εξουσία δεν ανακόπτεται, βουλευτές του πραγματοποιούν σκληρές επιθέσεις. «Το Ποτάμι είναι οπισθοδρόμηση σε σχέση με την πολιτική ζωή», ανέφερε η Νάντια Βαλαβάνη το πρωί της Κυριακής στο Mega χρησιμοποιώντας την φράση «πολιτικό ρεσάλτο». Εκτίμησε δε ότι η νέα κίνηση θα δοκιμάσει απλά τα όρια της τηλεοπτικής δημοκρατίας.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων
Ελαφρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο κόμμα το ΠΟΤΑΜΙ εμφανίζει δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται 1,1% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές έναντι της ΝΔ, ενώ στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα η διαφορά φθάνει στο 1,2%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr