Ψωνίζοντας ζαρζαβατικά με την InstaCart

Ψωνίζοντας ζαρζαβατικά με την InstaCart

Ο βετεράνος της Amazon Απούρβα Μέχτα ίδρυσε την InstaCart για να παραδίδει ζαρζαβατικά ταχύτερα. Μπορεί να ξεπεράσει τον παλιό του εργοδότη;

του Τζέι Πι Μανγκαλιντάν 

Ο κλάδος των ειδών μπακαλικής είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, με ελάχιστα περιθώρια κέρδους. Ο Απούρβα Μέχτα πιστεύει ότι η startup του, InstaCart, μπορεί να πετύχει εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν. Τι απαιτείται, σύμφωνα με τον ίδιο; Προχωρημένα μαθηματικά, και μια στρατιά προσωπικών αγοραστών (shoppers).

Πριν από δύο χρόνια, ο 28χρονος απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Waterloo είδε μια ευκαιρία να παραδίδει είδη μαναβικής πόρτα-πόρτα, χωρίς τα υψηλά κόστη που ταλάνισαν παραδοσιακά μανάβικα και startup όπως η Webvan.

Η Amazon, αυτός ο κολοσσός της λιανικής (και πρώην εργοδότης του Μέχτα), έχει επεκτείνει ταχύτατα την αντίστοιχη υπηρεσία της AmazonFresh, χτίζοντας πανάκριβες αποθήκες για τα προϊόντα. Δεν ισχύει το ίδιο για την InstaCart. Η startup από το Σαν Φρανσίσκο εκμεταλλεύεται το υπάρχον δίκτυο ειδών μαναβικής σε μια περιοχή, πουλώντας προϊόντα από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως η Safeway, η Whole Foods και η Costco, καθώς και από τοπικές αγορές. Χωρίς το βάρος των φυσικών εγκαταστάσεων, η InstaCart δεν έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κατατρέχουν την Amazon και άλλους.

«Η InstaCart τέθηκε ήταν λειτουργική ήδη από τότε που ήμουν μόνος μου και δούλευα στο διαμέρισμά μου», λέει ο Μέχτα.

Οι πελάτες κάνουν την παραγγελία τους χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα της InstaCart ή την εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας της. Μια ξεχωριστή εφαρμογή, που χρησιμοποιείται από πάνω από χίλιους προσωπικούς shoppers που έχει προσλάβει η InstaCart σε 15 πόλεις των ΗΠΑ, τους καθοδηγεί σε μαγαζιά από τα οποία μπορούν να αγοράσουν τα ζαρζαβατικά, και στο συγκεκριμένο διάδρομο και ράφι ή καφάσι όπου βρίσκονται.

Οι προσωπικοί αγοραστές ολοκληρώνουν πολλαπλές παραγγελίες ταυτόχρονα, καθώς πηγαίνουν από κατάστημα σε κατάστημα. Η εφαρμογή δείχνει στον αγοραστή την ταχύτερη διαδρομή προς το σπίτι κάθε πελάτη, λαμβάνοντας υπόψη την κίνηση, τον καιρό, και άλλους παράγοντες.

Η InstaCart χρεώνει ένα συγκεκριμένο ποσό, βάσει του μεγέθους κάθε παραγγελίας. Εναλλακτικά, προσφέρει μια ετήσια συνδρομή που κοστίζει 99 δολάρια, με την οποία κάθε παραγγελία πάνω από 35 δολάρια είναι δωρεάν.

Ο Μέχτα δεν αποκαλύπτει τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας του, λέγοντας μόνο ότι τα κέρδη της αναμένεται να δεκαπλασιαστούν φέτος. Τον Σεπτέμβρη, η InstaCart ανακοίνωσε μια συνεργασία με την αλυσίδα Whole Foods. Ο Μέχτα πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία θα συμβάλλει στη μείωση των χρόνων παράδοσης των προϊόντων, εφόσον οι shoppers θα βρίσκονται εξαρχής μέσα στο κατάστημα.