Stratfor για το 2016: Δεν αποκλείεται κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα

Stratfor για το 2016: Δεν αποκλείεται κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα
Photo:

Κοινωνικές αναταραχές εκτιμούν πως θα υπάρξουν το 2016 στην Ελλάδα οι αναλυτές της Stratfor.

«Η ελληνική οικονομία έχει άλλο ένα έτος όπου θα σημειώσει αμελητέα ανάπτυξη και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αυτό θα οδηγήσει σε διαρκείς διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της θα αναγκάσει τη διοίκηση να επιβραδύνει τη διαδικασία της μεταρρύθμισης», σημειώνουν σε μελέτη τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 οι αναλυτές του Ινστιτούτου Stratfor.

«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα: πολιτική αστάθεια και κοινωνική αναταραχή», αναφέρει η ετήσια έκθεση.

Επίσης σύμφωνα με το Stratfor, η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί επειδή ο κ. Τσίπρας διαθέτει μία πολύ μικρή πλειοψηφία εντός του κοινοβουλίου. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πέσει τότε αυτή θα αντικατασταθεί από μία κυβέρνηση συνασπισμού η οποία θα αποτελείται από τεχνοκράτες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο, το 2016 η κύρια απειλή για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι η κοινωνική αναταραχή και όχι η αποπληρωμή του χρέους. Επισημαίνεται επίσης ότι η επανάληψη μίας κρίσης όπως αυτή του 2015 θεωρείται απίθανη, καθώς η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει εξαιρετικά πιεστικές προθεσμίες για την εξόφληση του χρέους. «Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μίας ελληνικής χρεοκοπίας ή μιας εξόδου από την Ευρωζώνη είναι μικρότερος σε σχέση με το 2015», αναφέρεται.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα καθυστερήσουν μέχρι τα τέλη του 2016.

«Δεν περιμένουμε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν σύντομα. Η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά των πολιτών, αλλά και των πολιτικών, θα οδηγήσουν την Ελλάδα για ακόμη μία φορά στη σύγκρουση με τους πιστωτές της» καταλήγει στην ανάλυσή του το Stratfor.