«QUO VADIS?» στις αγορές μετά Brexit και Τραμπ

«QUO VADIS?» στις αγορές μετά Brexit και Τραμπ
epa05624385 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange on the morning after Donald Trump was elected to be President of the United States in New York, New York, USA, on 09 November 2016. Reports state that markets reacted after US businessman Republican Donald Trump won the US presidential election. Americans voted on Election Day to choose the 45th President of the United States of America to serve from 2017 through 2020. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Μετεωρολόγος πιάνει τον παλμό των αγορών και αξιολογεί τις διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις.

Αν.Σ.Τσομπανίδης*

Μετά την εύκρατη πολιτική προεξόφληση του Brexit, που συνδέθηκε με την αρχική αποκατάσταση των απωλειών της στερλίνας στις αγορές συναλλάγματος, θα μεταβούμε στην κακοκαιρία της προεξόφλησης κάποιων καίριων δεδομένων της βρετανικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών έγκυρες εκτιμήσεις που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα ομιλούν για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,7 % καθώς και δημοσιονομικό κενό της τάξης των 65 δις περίπου για το 2017.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι προεξοφλητικοί μηχανισμοί των αγορών καθώς και η τεχνική ανάλυση δεν επιτρέπουν έγκυρες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις αφού η πυξίδα μας δικαιώθηκε με το στίγμα των ιστορικά και διαδοχικά υψηλών επιπέδων του δείκτη Dow Jones που δόθηκε από την αναφορά μας στις 4/11/16.

Τέλος το μακροπρόθεσμο περιβάλλον στη Ευρώπη δεν παραπέμπει σε χαμηλά βαρομετρικά πεδία ικανά να οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Άλλωστε συντριπτικό υπέρ αυτού στοιχείο είναι το πρόσφατα ιστορικό χαμηλό της απόδοσης στην λήξη των διετών γερμανικών ομολόγων που έφθασε, εντός της εβδομάδας, στο -0,75%

ΕΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟ

Η στατιστική καταγραφή του δελτίου μας υπενθυμίζει ότι το εύρος διακύμανσης της βασικής ισοτιμίας είναι από 1,03 -1,15 δολάρια ανά ευρώ από τις αρχές του 2015 έως σήμερα. Η μεσοπρόθεσμη στήριξή του ιχνηλατείται μεταξύ 1,0350 και 1,0450 ενώ τυχόν αλλαγή τάσης, που διαφαίνεται προς το παρόν δύσκολο, μπορεί να έχει ως ορόσημο το επίπεδο των 1,11 δολαρίων ανά ευρώ.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Νοέμβριος 2013 –Νοέμβριος 2016
ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Νοέμβριος 2013 –Νοέμβριος 2016
ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟΥ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Νοέμβριος 2013 –Νοέμβριος 2016

ΔΟΛΑΡΙΟ-ΣΤΕΡΛΙΝΑ

Η πυξίδα μας διαγνώνει σημαντικό μεσοπρόθεσμο στίγμα της κρίσιμης ισοτιμίας στις συντεταγμένες  1,20 και 1,28 δολαρίων ανά στερλίνα. Όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη οπτική αυτή προς το παρόν εμμένει στο στενό εύρος 1,23-1,25 με το momentum σχεδόν να προεξοφλεί μία περιορισμένη βόρεια μετακίνηση της στερλίνας προς το 1,28 δολαρίων ανά βρετανική λίρα.

ΔΟΛΑΡΙΟ-ΓΙΕΝ

Η ισχυρή άνοδος του αμερικανικού νομίσματος έναντι του γιέν έγκαιρα προγνώστηκε από το δελτίο μας στις 22/10. Η Θεμελιώδης αιτία ότι η στάσιμη ιαπωνική οικονομία απαιτεί εξασθένηση του γιέν για την τόνωσή της μέσω εξαγωγών συνεπικουρεί υπέρ του σταδιακά αδύνατου γιέν. Σημαντική αντίσταση στην βόρεια κατεύθυνση του δολαρίου η ζώνη των 116 γιέν. Όπως θα διαπιστώσετε και από το διάγραμμα ο προηγούμενος ανοδικός κύκλος, ξεκίνησε από τα επίπεδα των 103 γιέν τον Σεπτέμβριο ανά δολάριο και κατέγραψε τοπικό υψηλό στην περιοχή των 125 γιέν τον Ιούνιο του 2015.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Στo από 22/10 δελτίο μας είχαμε πετυχημένα δώσει το ανοδικό στίγμα για τις ελληνικές μετοχές από την περιοχή των 550 μονάδων οριοθετώντας τις αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη πρώτα στις 630 μονάδες (επιτεύχθηκε) και μετά τις 660 μονάδες αφού προηγηθεί η φάση της αφομοίωσης(consolidation) που τώρα διανύουμε.Oι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να αποτελούν το εκάστοτε εφαλτήριο για ένα καλύτερο κλίμα αφού τα υφεσιακά μέτρα δεν ευνοούν τις ελληνικές μετοχές

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ(FTSE100)

Το ευμετάβλητο βαρομετρικό χαμηλό που πλανάται πάνω από τον ορίζοντα της βρετανικής οικονομίας οδήγησε σε σημαντική διόρθωση των βρετανικών μετοχών μετά το ανοδικό ράλι των πρώτων συνεδριάσεων μετά το Brexit. Κρίσιμη η αντίσταση των 6800 μονάδων και η οποία εφόσον παραβιασθεί o αντιπροσωπευτικός δείκτης θα αναζητήσει ευσταθές σημείο ισορροπίας στην νότια ζώνη των 6300-6350 μονάδων.

DOW-JONES

Η ισχυρή βόρεια κατάκτηση του ιστορικά υψηλού στις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών ώθησε τον δείκτη άνω των 19000 μονάδων. Ισχυρό νότιο σημείο στήριξης οι 18700 μονάδες ενώ η κυριαρχία των κινήσεων σε μετοχές μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών (program trading) μπορεί να ενισχύσει την μεταβλητότητα των αμερικανικών εταιρειών.

ΔΕΙΚΤΗΣ DOW JONES ΠΕΡΙΟΔΟΣ Απρίλιος 2013-Απρίλιος 2016
ΔΕΙΚΤΗΣ DOW JONES ΠΕΡΙΟΔΟΣ Απρίλιος 2013-Απρίλιος 2016
ΔΕΙΚΤΗΣ DOW JONES
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Απρίλιος 2013-Απρίλιος 2016

ΧΡΥΣΟΣ

Η διάσπαση των 1200 μονάδων, όπως είχαμε διαγνώσει μέσω της αναφοράς μας στις 4/11/16,μας οδηγεί στην επόμενη στήριξη των 1150 μονάδων. Το υπόδειγμά μας βλέπει περιορισμένη τεχνική και θεμελιώδη στήριξη για μία ουσιαστική αντιστροφή του πτωτικού καναλιού εντός του οποίου θα συνεχίζει να κινείται το πολύτιμο μέταλλο.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

To ράλι του μαύρου χρυσού μέσα στο 2016, με ανώτερο βόρειο σημείο τα 54 περίπου δολάρια το βαρέλι, έχει εισέλθει σε φάση αφομοίωσης των επιπέδων αυτών (consolidation). Η βραχυπρόθεσμη ισορροπία προσδιορίζεται στα τρέχοντα επίπεδα των 48 δολαρίων ανά βαρέλι ενώ η νότια αντίσταση οριοθετείται στην περιοχή των 42-42,5 δολαρίων αντίστοιχα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Μάρτιος 2016 Νοέμβριος 2016
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Μάρτιος 2016 Νοέμβριος 2016
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Μάρτιος 2016 Νοέμβριος 2016

*Ο Αν.Σ.Τσομπανίδης είναι πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η τεχνική υποστήριξη ανήκει στην ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμα εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectors. Το περιεχόμενο της στήλης δεν προτρέπει σε καμμία περίπτωση τους αναγνώστες για αγορά η πώληση των συγκεκριμένων αξιών.