Ράφα: Πάνω από 20 νεκροί καθώς ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις

Ράφα: Πάνω από 20 νεκροί καθώς ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις
epa11332500 Destroyed houses of Internally displaced Palestinians seen in Khan Younis town following an evacuation order issued by the Israeli army, in Rafah, southern Gaza Strip, 10 May 2024 (Issued 11 May 2024) More than 34,900 Palestinians and over 1,455 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the IDF, since Hamas militant. launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βλήματα τεθωρακισμένων έπληξαν μια περιοχή στην οποία το Ισραήλ είχε συμβουλεύσει τους πολίτες να μετακινηθούν για ασφάλεια.

Από ισραηλινά πλήγματα σε καταυλισμό σκηνών σε περιοχή εκκένωσης δυτικά της Ράφα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άτομα την Τρίτη, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Γάζας, ενώ τανκς προωθήθηκαν στο κέντρο της νότιας πόλης της Γάζας για πρώτη φορά μετά από μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών.

Δύο ημέρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε έναν άλλο καταυλισμό που προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Γάζας δήλωσαν ότι τέσσερα βλήματα τεθωρακισμένων έπληξαν ένα σύμπλεγμα σκηνών στην Αλ Μαουάσι, μια παράκτια περιοχή στην οποία το Ισραήλ είχε συμβουλεύσει τους πολίτες στη Ράφα να μετακινηθούν για ασφάλεια.

Το Reuters μετέδωσε πως τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες, σύμφωνα με ιατρικούς αξιωματούχους στον παλαιστινιακό θύλακα που διοικείται από τους μαχητές της Χαμάς. Ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε γνώση αυτού του περιστατικού».

Στο κέντρο της Ράφα, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα με πολυβόλα εντοπίστηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Αουντα, δήλωσαν μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφα, χωρίς να σχολιάσει τις αναφερόμενες προελάσεις στο κέντρο της πόλης.

Η διεθνής ανησυχία για την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα εδώ και τρεις εβδομάδες έχει μετατραπεί σε οργή μετά την επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή και προκάλεσε πυρκαγιά σε καταυλισμό σκηνών σε δυτική συνοικία της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 άνθρωποι.Το Ισραήλ δήλωσε ότι είχε ως στόχο διοικητές της Χαμάς και ότι δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει απώλειες μεταξύ των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την πυρκαγιά σε μια καθορισμένη «ανθρωπιστική ζώνη» της Ράφα, όπου οικογένειες που ξεριζώθηκαν από τις μάχες αλλού είχαν αναζητήσει καταφύγιο, και προέτρεψαν την εφαρμογή μιας διαταγής του Παγκόσμιου Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ.

Η επίθεση της Τρίτης σημειώθηκε σε μια περιοχή που είχε οριστεί από το Ισραήλ ως διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη, στην οποία είχε καλέσει τους πολίτες της Ράφα να την εκκενώσουν για τη δική τους ασφάλεια όταν ξεκίνησε την εισβολή του στις αρχές Μαΐου.

Σε μια διπλωματική κίνηση που φέρεται να αποσκοπεί στον περιορισμό της βίας, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία επρόκειτο να αναγνωρίσουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος την Τρίτη.

Οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η απόφασή τους θα επιταχύνει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ κατά των μαχητών της Χαμάς, ο οποίος διανύει τον όγδοο μήνα και έχει μετατρέψει σε ερείπια μεγάλο μέρος της πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι η συνοικία Τελ Αλ Σουλτάν της Ράφα, η σκηνή του νυχτερινού χτυπήματος της Κυριακής, κατά το οποίο κάηκαν σκηνές και καταφύγια καθώς οικογένειες έπεφταν για ύπνο, εξακολουθεί να βομβαρδίζεται.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι -πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα από τα μεταβαλλόμενα κύματα του πολέμου- έχουν εγκαταλείψει την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε την Τρίτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Μάχες στα σύνορα με την Αίγυπτο

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του καταλαμβάνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, τα άρματα μάχης είχαν ανιχνεύσει γύρω από τα περίχωρα και είχαν εισέλθει σε ορισμένες ανατολικές συνοικίες, αλλά δεν είχαν ακόμη εισβάλει στην πόλη με πλήρη δύναμη.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν προωθηθεί προς τις δυτικές συνοικίες και έχουν λάβει θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα. Την Τρίτη, μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.

Μάρτυρες στο κέντρο της Ράφα δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να έχει φέρει τηλεχειριζόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και ότι δεν υπήρχαν άμεσες ενδείξεις προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επιχείρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά μήκος του διαδρόμου Φιλαδέλφειας που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο «βάσει πληροφοριών που υποδεικνύουν την παρουσία τρομοκρατικών στόχων».

Τα ισραηλινά στρατεύματα συμμετείχαν σε μάχη από κοντά και εντόπιζαν φρεάτια σηράγγων, όπλα και υποδομές μαχητών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Παρασκευής που το διέταξε να σταματήσει λόγω του υψηλού κινδύνου απωλειών μεταξύ των αμάχων. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ του άφησε κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Το Διεθνές Δικαστήριο επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com