Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια: Στο στόχαστρο της εισαγγελίας ο πρόεδρος της χώρας

Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια: Στο στόχαστρο της εισαγγελίας ο πρόεδρος της χώρας
Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) President Gjorge Ivanov and EU enlargement commissioner give a press conference on September 4, 2012 after their talks at EU headquarters in Brussels. Macedonia was granted EU candidate status in 2005, but the start of the accession talks has been blocked ever since by Greece due to the name row. Athens and Skopje have been at loggerheads over the right to the name Macedonia since the former Yugoslav republic proclaimed independence in 1991, as a northern Greek province has the same name. AFP PHOTO / GEORGES GOBET (Photo credit should read GEORGES GOBET/AFP/GettyImages)

Οι δικαστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την άρνηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

H εισαγγελία Πρωτοδικών των Σκοπίων, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με την μη υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, των προεδρικών διαταγμάτων δύο νόμων: του νόμου για τη χρήση των γλωσσών και του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η σχετική προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή δύο ανώνυμες καταγγελίες που έφθασαν στην εισαγγελία.

Ο νόμος για τις γλώσσες, που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, ψηφίστηκε δύο φορές, όπως και ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να τους υπογράψει, αν και υποχρεούται σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Η μη υπογραφή των δύο διαταγμάτων από την μεριά του Προέδρου της χώρας, δεν έχει επιτρέψει τη δημοσίευση των δύο παραπάνω νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ.

Η εισαγγελία, για την προκαταρκτική αυτή έρευνα που διεξάγει, έχει ζητήσει στοιχεία και πληροφορίες από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και από το γραφείο του Προέδρου της χώρας, σχετικά με το πότε έχουν ψηφιστεί οι νόμοι αυτοί από το νομοθετικό σώμα, και για ποιους λόγους δεν έχουν υπογραφεί ακόμη από την πλευρά του Προέδρου.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, καθώς και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της ΠΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.