Ράλι για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία

Ράλι για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία

Τα χρηματιστήρια του Παρισιού, της Φρανκφούρτης και της Μαδρίτης καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Ράλι έκαναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης μειώθηκαν, μετά τη δήλωση του Προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ότι υπήρξε συμφωνία να αρχίσει η διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 1,1%, με τα χρηματιστήρια του Παρισιού, της Φρανκφούρτης και της Μαδρίτης να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,4% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα επιτύγχανε συμφωνία. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα καθορίζουν την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από τον Απρίλιο, με τις τιμές των μετοχών να κινούνται από θετικό σε αρνητικό έδαφος σχεδόν κάθε εβδομάδα. Ο Stoxx 600, που είχε καταγράψει κέρδη 21% από την αρχή του έτους έως τον Απρίλιο, υποχώρησε κατά 6,1% ακολούθως και έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας, καθώς παρατείνονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Οι τιμές των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και των γερμανικών μειώθηκαν, καθώς η συμφωνία περιορίζει τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα μπορεί να εξαναγκασθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για επενδύσεις σε ασφαλή καταφύγια (όπως θεωρούνται τα γερμανικά ομόλογα), αναφέρει το Bloomberg. Το επασφάλιστρο που ζητούσαν οι επενδυτές για να κρατήσουν τα ιταλικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά είχε καταγράψει ήδη την Παρασκευή (10 Ιουλίου) τη μεγαλύτερη μείωση τριών εβδομάδων, μετά την υποβολή των ελληνικών προτάσεων. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκε σήμερα κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,06%, ενώ το spread τους σε σχέση με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους υποχώρησε 13 μονάδες βάσης στις 111 μονάδες βάσης (1,11 ποσοστιαίες μονάδες). Στις 111 μονάδες βάσης διαμορφώθηκε και το spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

Το Bloomberg αναφέρει ότι αύριο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ομόλογα σε γεν που λήγουν, αξίας 95 εκατ. δολαρίων, ενώ στις 20 Ιουλίου ακολουθεί η υποχρέωση πληρωμής ομολόγων 3,5 δις. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και τοκομεριδίων πριν από το τέλος του μήνα.