ReGeneration: Νέες και νέοι επαγγελματίες μιλούν για τις ευκαιρίες να αναπτύξουν μια καριέρα που τους κρατά στην Ελλάδα

ReGeneration: Νέες και νέοι επαγγελματίες μιλούν για τις ευκαιρίες να αναπτύξουν μια καριέρα που τους κρατά στην Ελλάδα
Όπως τονίζει ο Κωνσταντίνος Κίντζιος, υπεύθυνος στρατηγικής ανάπτυξης του προγράμματος, περιέγραψε το ReGeneration ως μία ιδέα που ξεκίνησε με κύριο μέλημα να σταματήσει τη διαρροή νέων στο εξωτερικό.

«Οι νέοι πρέπει να δώσουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα. Υπάρχει λόγος να γυρίσουν πίσω. Το βλέπω κάθε ημέρα και όχι για υποδεέστερες δουλειές, αλλά για θέσεις στελεχών σε μεγάλες εταιρείες. Το ReGeneration, εδώ και δυο χρόνια, μου έχει προσφέρει πάρα πολλά και πάνω από όλα τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει» δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Δέσποινα Πολυζωίδου, μιλώντας για το πρόγραμμα «ReGeneration», που άλλαξε ουσιαστικά τη ζωή της και αποτέλεσε, όπως λέει, την κύρια αιτία επιστροφής της στην Ελλάδα.

«Αν και έχω δυο πτυχία, νομικής και μάστερ στο μάνατζμεντ, που απέκτησα στο εξωτερικό και όπως μου λένε θα μπορούσαν να με οδηγήσουν σε πολύ καλά μονοπάτια, ήταν καθαρά συναισθηματικός ο λόγος που ήθελα να επιστρέψω. Στην Ελλάδα ήταν η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, όλα αυτά που μου έλειπαν όσο ήμουν στο εξωτερικό και είπα ότι θα δώσω μια ευκαιρία στην Ελλάδα, δεν το βάζω κάτω» αναφέρει η Δέσποινα Πολυζωίδου.

«Θεωρώ ότι είναι εύκολη λύση να φεύγουμε στο εξωτερικό»

Όπως επισημαίνει η εικοσιεξάχρονη, ζούσε στο εξωτερικό και πολύ συνειδητοποιημένα ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα. «Συγκυριακά έμαθα για το ReGeneration και με έπεισαν μέσα από το πρόγραμμα ότι υπάρχουν ευκαιρίες και στην Ελλάδα. Έκανα αίτηση και όταν πέρασα στους φιναλίστ δύο χρόνια πριν, άρχισε να χτυπάει το τηλέφωνο μου για συνεντεύξεις. Η δουλειά που βρήκα αρχικά ήταν στα media και η δεύτερη δουλειά που βρήκα στις τηλεπικοινωνίες» σημείωσε και πρόσθεσε: «θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετές δουλειές, απλά χρειάζεται να ψάξεις και να ξέρεις σε ποιον θα πρέπει να μιλήσεις. Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχουν δουλειές στη χώρα μας, θεωρώ ότι είναι εύκολη λύση να φεύγουμε στο εξωτερικό με την ελπίδα ότι θα βρούμε κάτι καλύτερο».

 «Αυτό που κάνουμε είναι κοινωνικό λειτούργημα»

O Κωνσταντίνος Κίντζιος, υπεύθυνος στρατηγικής ανάπτυξης του προγράμματος ReGeneration, περιέγραψε στο ΑΠΕΜΠΕ, πώς μια ιδέα που ξεκίνησε με κύριο μέλημα να σταματήσει το Brain Drain, δηλαδή τη διαρροή νέων στο εξωτερικό, σήμερα όχι μόνο υλοποιήθηκε με επιτυχία, αλλά μετρά ήδη 1100 προσλήψεις νέων που παρέμειναν και απασχολούνται στην Ελλάδα.

«Έχουν γίνει 30.000 αιτήσεις και από αυτές μόνο το 10% φτάνει να περάσει στο τελικό στάδιο αξιολόγησης και συνολικά μέχρι σήμερα 1100 νέοι έχουν βρει δουλειά σε περισσότερες από 400 εταιρείες στην Ελλάδα με ποσοστό 90% ανανέωσης των συμβάσεων τους. Δημιουργούμε καριέρες και όχι απλά ένα διάλειμμα στην ανεργία των νεών» επισημαίνει στο ΑΠΕΜΠΕ. «Οι νέοι αλλάζουν ζωή» υπογραμμίζει ο κ. Κίντζιος και «από μια κατάσταση κατάθλιψης, μη παραγωγικότητας και βαρεμάρας, μετατρέπονται σε παγκόσμιους ενεργούς πολίτες, που παράγουν, πηγαίνουν στη δουλειά τους, αισθάνονται όμορφα, διότι ανταμείβονται και επιβραβεύονται για αυτά που προσφέρουν και εμείς είμαστε ικανοποιημένοι διότι μένουν στην Ελλάδα».

«Θέλουμε να γίνουμε ο θεσμός μετά την τριτοβάθμια εκπαίδευση»

Σχολιάζοντας δε τα αποτελέσματα του προγράμματος είπε πως ο βασικός στόχος, «είναι να γίνουμε ο θεσμός μετά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει 170.000 ώρες εκπαίδευσης σε νέους. Θέλουμε να είμαστε η μια και επόμενη επιλογή τους, μετά την τριτοβάθμια εκπαίδευση να τελειώνουν τις σχολές τους και να έρχονται στο ReGeneration. ‘Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με πανεπιστήμια και με τα αρμόδια υπουργεία και είμαστε αισιόδοξοι καθώς αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της «νεανικής απασχολησιμότητας» που θεωρώ ότι είναι εθνικού χαρακτήρα».

Στο ερώτημα ποιοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, απαντά πως «κάθε νέος πτυχιούχος μέχρι 29 ετών, με μηδέν έως τρία χρόνια προϋπηρεσία, μπορεί να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα να περάσει δύο στάδια αξιολόγησης και εάν περάσει τον περιμένουν οι συνεντεύξεις με ανώτερα και ανώτατα στελέχη εταιρειών της αγοράς, προκειμένου να διακρίνουμε και να προκρίνουμε τη «συμπεριφορική αριστεία», δηλαδή δεν μας ενδιαφέρει τόσο το ακαδημαϊκό, όσο το πάθος, το ήθος και η ποιότητα κάθε νέου. Μετά από τη διαδικασία αυτή, οι φιναλίστ μπαίνουν σε μια διαδικασία εκπαίδευσης για να γίνουν πιο ελκυστικοί για την αγορά εργασίας και στη συνέχεια τους παίρνουμε χέρι- χέρι και τους πηγαίνουμε στις εταιρείες για να δουλέψουν. Tο ReGeneration είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, δεν χρειάζεται δηλαδή ένας νέος πτυχιούχος ή μια εταιρεία να πληρώσει κάτι στο πρόγραμμα και ο στόχος είναι να παντρεύουμε τους νέους πτυχιούχους, με την αγορά εργασίας».

Το ReGeneration υποστηρίζεται, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος στρατηγικής ανάπτυξης του προγράμματος, από την «Ελληνική πρωτοβουλία» («The Hellenic Initiative», «με Έλληνες του εξωτερικού που αγαπούν τη χώρα, πραγματοποιούν δράσεις και τα χρήματα, που συγκεντρώνουν τα στέλνουν στην Ελλάδα», από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από το ίδρυμα της Coca Cola στην Αμερική και από την Coca Cola Hellas».