Ρέγκλινγκ και Σεντένο τάσσονται υπέρ της εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης και ενίσχυσης του ευρώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι συζητήσεις του ESM με επενδυτές έδειξαν ότι παρακολουθούν με προσοχή το θέμα του παγκόσμιου ρόλου του νομίσματος. Παράλληλα, ο Μάριο Σεντένο δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ο χρόνος είναι κατάλληλος για να εμβαθύνουν οι χώρες της ευρωζώνης τη νομισματική ένωση και να ενισχύσουν τον παγκόσμιο ρόλο του νομίσματος, αλλά και πάλι πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές αναφορικά με τα δημοσιονομικά εργαλεία για έναν μελλοντικό κοινό προϋπολογισμό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Μιλώντας σε συνέδριο στη Λισαβόνα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι συζητήσεις του ESM με επενδυτές έδειξαν ότι παρακολουθούν με προσοχή το θέμα του παγκόσμιου ρόλου του νομίσματος. «Εάν επιτύχουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη νομισματική ένωση, αυτό σίγουρα θα βοηθήσει επίσης να ενισχυθεί ο παγκόσμιος ρόλος του ευρώ και πιστεύω ότι είναι κατάλληλη η ώρα να το κάνουμε», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό θα βοηθούσε να προστατευθούν τα συμφέροντα της Ευρώπης.

Μιλώντας για έναν μελλοντικό προϋπολογισμό για τις 19 χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «υπάρχουν καλοί λόγοι για να μιλήσουμε επίσης για ένα δημοσιονομικό εργαλείο για μακροοικονομική σταθεροποίηση σε αυτό το πλαίσιο», αλλά τα κράτη-μέλη απέχουν ακόμα «πολύ από τη συναίνεση σε αυτό».

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης ότι παρά την έλλειψη αυτή τη στιγμή συναίνεσης σε ένα άλλο θέμα, αυτού του κοινού σχεδίου εγγύησης καταθέσεων, είναι «βέβαιος ότι εν τέλει θα έλθει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ασφάλισης καταθέσεων».

Σεντένο: Χρειάζεται να ενισχυθεί ο ρόλος του ευρώ έναντι του δολαρίου

Η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο του ευρώ υπό το φως της κυριαρχίας του δολαρίου και της γενικής αβεβαιότητας, ολοκληρώνοντας την οικονομική και νομισματική ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Ο κίνδυνος των εμπορικών πολέμων, η απειλή των συνθηκών και των διεθνών συμμαχιών που παραβιάζονται, οι συγκρούσεις δια αντιπροσώπου οδηγούν σε νέες απαιτήσεις, νέες προκλήσεις», δήλωσε ο Σεντένο σε συνέδριο στη Λισαβόνα, κάνοντας λόγο για «απουσία και απαξίωση των αμερικανικών πολιτικών». «Ο ρόλος του ευρώ δεν είναι αυτός που θα περίμενε κανείς δεδομένης της οικονομικής συνάφειας της Ευρώπη στον κόσμο», δήλωσε. «Η ενίσχυση του ρόλου του ευρώ θα δημιουργούσε πιο ευνοϊκές συνθήκες για το εμπόριο, την οικονομική ολοκλήρωση υπό το φως της αβεβαιότητας στην οποία ζούμε», κατέληξε.