Ρεκόρ 20ετίας για το χρηματιστήριο του Τόκιο

Ρεκόρ 20ετίας για το χρηματιστήριο του Τόκιο
epa06283573 A pedestrian walks past a stock market indicator board in Tokyo, Japan, 23 October 2017. Following Japanese Prime Minister Shinzo Abe's ruling party landslide win in the election, the Nikkei 225 Stock Average rose by 239.01 points, or 1.11 percent, to close the day at 21,696.65 points, for a record 15th consecutive day of gains. EPA/FRANCK ROBICHON

Η εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και η συνέχιση των «Abenomics» απογείωσε τον δείκτη Nikkei.

Με νέα άνοδο-ρεκόρ έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, ωθούμενο κυρίως από τη νίκη του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, ο βασικός δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,11%, ή 239,01 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 21.696,65 μονάδες, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 21 ετών! Μάλιστα, η νέα σημερινή άνοδος σημειώθηκε κατά τη 15η συνεχή συνεδρίαση, κάτι που δεν έχει καταγραφεί ποτέ από την ίδρυση του χρηματιστηρίου το 1950. Ο διευρυμένος δείκτης Topix κέρδισε 0,84%, ή 14,61 μονάδες, και έκλεισε στις 1.745,25 μονάδες.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κατάφερε να επανεκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στις έκτακτες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Έτσι ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του Άμπε με το κόμμα Κομέιτο της κεντροδεξιάς αναμένεται να κερδίσει τουλάχιστον 312 έδρες σε σύνολο 465 στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, δηλαδή πλειοψηφία δύο τρίτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η διατήρηση της πλειοψηφίας των «δύο τρίτων» του κυβερνητικού συνασπισμού του Άμπε λειτούργησε καθησυχαστικά προς τους επενδυτές, επιβεβαιώνοντας τη συνέχεια της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του δόγματος «Abenomics» και της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας που ως τώρα έχει ωφελήσει τους Ιάπωνες εξαγωγείς.

«Θα ήταν ιδιαίτερα θετικό εάν ο Άμπε μπορέσει από τη θέση ισχύος που βρίσκεται να εφαρμόσει ακόμα πιο ριζοσπαστικές πολιτικές», δήλωσε ο Στεφάν Βορράλ, επικεφαλής των πωλήσεων ομολόγων της Credit Suisse στο Τόκιο.

Ο 63χρονος Άμπε, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας από το τέλος του 2012, αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία ως το 2021 και να σπάσει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού της χώρας.

Πριν τις εκλογές της Κυριακής ο κυβερνητικός συνασπισμός διέθετε 318 έδρες στην κάτω βουλή σε σύνολο 475 . Όμως τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα έβλαψαν την εικόνα του και είχε προβάλει το ενδεχόμενο της ήττας στις εκλογές που κανονικά θα διεξάγονταν σε ένα χρόνο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε «να ενεργήσει με αυστηρότητα» μπροστά στις απειλές της Βόρειας Κορέας, ένα θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αυστηρής στάσης των ΗΠΑ, οι οποίες επιμένουν να διατηρούν «όλες τις επιλογές ανοικτές», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής. «Άμεσό μου καθήκον είναι να δράσω με αυστηρότητα απέναντι στη Βόρεια Κορέα (…) Θέλω να ενισχύσω τις διπλωματικές μας ικανότητες, μετά την εμπιστοσύνη που λάβαμε», δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο Άμπε.

Ο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι θα συζητήσει «λεπτομερειακά» το πρόβλημα με την Βόρεια Κόρεια, μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την δέσμευση των δύο χωρών να συνεργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η κυβερνητική πλειοψηφία που εξασφάλισε ο Άμπε θα του επιτρέψει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα από τις ΗΠΑ το 1947 μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βάσει του άρθρου 9 το Τόκιο δεσμεύεται να μην «καταφύγει ποτέ» στον πόλεμο και «τη χρήση βίας ως μέσου για τη διευθέτηση διεθνών συγκρούσεων».