Ρεκόρ αποδοχής για την Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία

Ρεκόρ αποδοχής για την Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία

Σε ιστορικά υψηλό βρίσκεται η δημοτικότητα της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση του ARD.

Η οικονομία πάει καλά, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κέρδισε το Μουντιάλ, και οι Γερμανοί δηλώνουν σεποσοστό-ρεκόρ ικανοποιημένοι από την κυβέρνησή τους.

Για την ακρίβεια, η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχει την έγκριση του 59% των ερωτηθέντων στη μηνιαία δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» για το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας από το 1997, όταν ξεκίνησε η εν λόγω δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Infratest για το ARD και την εφημερίδα Die Welt, το 72% δηλώνει ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της Καγκελαρίου, με την Άνγκελα Μέρκελ να σημειώνει το υψηλότερο προσωπικό της «σκορ» από το 2007.

Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποσπά κατά 65% θετικές απόψεις, με τον αρχηγό του SPD, Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να περιορίζεται στο 50%.

Η υψηλή δημοτικότητα της κυβέρνησης ερμηνεύεται από την Infratest ως αποτέλεσμα της μεγάλης στήριξης των δύο κομμάτων από τους ψηφοφόρους τους.

Είναι ενδεικτικό ότι ικανοποίηση για την κυβέρνηση εκφράζει το 76% των ψηφοφόρων του CDU, το 69% των ψηφοφόρων του SPD, αλλά και το 56% εκείνων που ψήφισαν το κόμμα των Πρασίνων. Αν γίνονταν εκλογές την Κυριακή, η εικόνα θα ήταν σχεδόν ίδια με αυτή των τελευταίων εκλογών: CDU/CSU θα εξασφάλιζαν ποσοστό 41%, ενώ το SPD 26%.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες που εμπιστεύονται σήμερα οι Γερμανοί, πρώτη έρχεται η Γαλλία, με 80% και αύξηση κατά έξι μονάδες, ακολουθεί η Βρετανία με 59% και αύξηση κατά εννέα μονάδες, ενώ μόλις το 35% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις ΗΠΑ (-3%) και μόνο 15% την Ρωσία (-6%).

Ταυτόχρονα, αν και το 80% εκτιμά ότι η Μόσχα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, το 70% δεν θεωρεί σωστή την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 59% τάσσεται υπέρ της ανάληψης ηγετικού διαμεσολαβητικού ρόλου από το Βερολίνο, αλλά το 35% πιστεύει ότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται εταίρος της Δύσης.

Στο ερώτημα σχετικώς με το ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση στην Γάζα, το 64% μοιράζει την ευθύνη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ το 69% επιθυμεί η Γερμανία να παραμείνει έξω από την κρίση.

Διαβάστε ακόμη:

Δεν παραιτείται η Μέρκελ

Η selfie της Μέρκελ στα αποδυτήρια της Εθνικής Γερμανίας

Ύμνοι Χίλαρι για Μέρκελ: «Είναι η καλύτερη της Ευρώπης»