Ρεκόρ δεκατριών ετών για τον Nasdaq

Ρεκόρ δεκατριών ετών για τον Nasdaq

Τις 4.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά το 2000 έφτασε ο τεχνολογικός δείκτης.

Για πρώτη φορά από το 2000 ο δείκτης Nasdaq έπιασε τις 4.000 μονάδες – δεκατρία χρόνια μετά την εκτόξευση του την οποία ακολούθησε η «ανώμαλη προσγείωση» της λεγόμενης «φούσκας.com». Το «ταβάνι» του Nasdaq είχε τεθεί στις 5.000 μονάδες, τις οποίες είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2000.

Την ίδια ώρα οι Dow Jones και S&P 500 «χτυπούσαν» για μια ακόμη φορά ιστορικό υψηλό, άνοδος η οποία ενισχύθηκε μετά κι από τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των «έξι μεγάλων δυνάμεων», το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Η συμφωνία αυτή, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έριξε τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου, ενώ οι θετικές επιπτώσεις ενίσχυσαν και τους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τον γερμανικό Dax να «δείχνει το δρόμο». Παράλληλα και ο δείκτης Nikkei γνώρισε άνοδο της τάξης του 1,5%.

Ιράν, πετρέλαιο, αλλά και η ανάκαμψη του κτηματομεσιτικού τομέα οδηγούν σε ιστορικά υψηλά τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, οι οποίοι τώρα καλούνται να «απαντήσουν» στις ανησυχίες που εύλογα δημιουργούνται μετά τη γρήγορη επάνοδο των ΗΠΑ από το «κλείσιμο» της αμερικανικής κυβέρνησης πριν μερικούς μήνες, αλλά και τις νωπές ακόμη μνήμες της «αμαρτωλής» περιόδου 2007-2008.

Διαβάστε ακόμη: Η συμφωνία Ιράν–Δύσης ρίχνει την τιμή του «μαύρου χρυσού»