«Ρεκόρ» στις αποποιήσεις κληρονομιάς

Τριπλάσιος αναμένεται να είναι ο αριθμός για το 2017 όσων δεν επιθυμούν να κληρονομήσουν περιουσία. 

Τις 54.000, έχουν αγγίξει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομίας. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», ο αριθμός τους για φέτος θα είναι τριπλάσιος, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, πριν καν κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Δικαστικοί εκτίμησαν, μιλώντας στην εφημερίδα, ότι περίπου το 30% εκείνων που κάνουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς προχωρούν σε αυτή την κίνηση γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν οικονομικά τα «βάρη» των ακινήτων που κληρονομούν.

Περίπου το 28% εκτιμάται ότι αποποιείται την κληρονομιά γιατί πρόκειται για ακίνητα που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, στις περισσότερες περιπτώσεις Ελληνες του εξωτερικού, ή κάποιοι που ζουν σε αστικά κέντρα αλλά έχουν καταγωγή από την επαρχία.

Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό αυτών των υποθέσεων, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, φτάνει στα ειρηνοδικεία γιατί κάποιοι επιλέγουν να αποφύγουν τους φόρους για γονικές παροχές, από τη μεταβίβαση περιουσίας προς τα παιδιά τους, ώστε να περάσουν απευθείας στα εγγόνια και να μη χρειαστεί να πληρώσουν φόρους δύο φορές.