Ρεκόρ στις ευρωπαϊκές τράπεζες από τα υψηλά επιτόκια – Για πρώτη φορά κέρδη πάνω από 100 δισ. ευρώ

Ρεκόρ στις ευρωπαϊκές τράπεζες από τα υψηλά επιτόκια – Για πρώτη φορά κέρδη πάνω από 100 δισ. ευρώ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για συνολικά καθαρά κέρδη των 20 μεγαλύτερων τραπεζών της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Τα κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης για το 2023 έφτασαν σε ιστορικό υψηλό, εν μέσω των υψηλών επιτοκίων που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενισχύοντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Bloomberg τη Δευτέρα, τα συνολικά καθαρά κέρδη των 20 μεγαλύτερων τραπεζών της ηπειρωτικής Ευρώπης -που ανακοίνωσαν αποτελέσματα- εκτινάχθηκαν στα 103 δισ. ευρώ το 2023 από 78 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Τα 3/4 των εν λόγω δανειστών τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η εκτίναξη της κερδοφορίας επέτρεψε στις τράπεζες να αυξήσουν το ποσό των χρημάτων που επιστρέφουν στους επενδυτές και ενίσχυσε τις μετοχές τους, με έναν δείκτη των δανειστών της περιοχής να κερδίζει περίπου 20% πέρυσι.

Αν και το τεράστιο άλμα κερδών θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί καθώς ο ούριος άνεμος από τα επιτόκια υποχωρεί, πολλές τράπεζες είναι αισιόδοξες ότι η αύξηση των εσόδων από προμήθειες θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αυξάνουν την κατώτατη γραμμή στην κερδοφορία τους.

Σημειώνεται πως στο δείγμα του Bloomberg δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη της UBS, που έφτασαν τα 29 δισ. δολάρια το 2023 λόγω της εξαγοράς της Credit Suisse.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com