Renrenche: Από μια αποτίμηση αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έως την κατάρρευση

Renrenche: Από μια αποτίμηση αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έως την κατάρρευση
--FILE--A Chinese mobilephone user use the App of Chinese second-hand car trading platform Renrenche on smartphone in Ji'nan city, east China's Shandong province, 3 November 2017. Renrenche, an online platform for trading used cars, has netted $300 million in its latest round of fundraising from a group led by investment bank Goldman Sachs. Other investors that participated included Internet giant Tencent Holdings Ltd. and ride-hailing platform Didi Chuxing Technology Co., the company said in a statement on Thursday. CEC Capital was Renrenche’s financial adviser. Photo: AFP
Ποια είναι η κινεζική startup τεχνολογίας που τώρα αξίζει μόλις πάνω από 1.000 δολάρια.

Η Renrenche ήταν μια από τις πιο …καυτές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, με στήριξη από επενδυτές όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Tencent Holdings Ltd. Τώρα, όμως, η εταιρεία ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών αυτοκινήτου μάλλον αξίζει λίγο παραπάνω από 1.000 δολάρια, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η νεοσύστατη εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο είχε αποτίμηση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έναν γύρο χρηματοδότησης μόλις πριν από δύο χρόνια. Τώρα, όμως, έχει ένα προκαταρκτικό σχέδιο να πουλήσει τα κύρια περιουσιακά στοιχεία της στην 58.com Inc. για 10.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (1.290 δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με γνώστες της υπόθεσης.

Ο διαδικτυακός ηγέτης διαφημίσεων της Κίνας θα αποκτήσει την Renrenche στο Χονγκ Κονγκ, ενώ προσφέρει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια για δάνεια για τις δραστηριότητές της στην ηπειρωτική Κίνα, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή η συναλλαγή είναι ιδιωτική.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη συμφωνία και ενδέχεται να μην προχωρήσουν σε αυτήν, ανέφεραν οι πηγές.

Ένας εκπρόσωπος της Renrenche αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, αλλά είπε ότι το περιεχόμενο ενός ερωτήματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε στην εταιρεία ήταν ανακριβές, χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.

Η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση της εταιρείας, η οποία αντιμετώπισε προβλήματα χρηματοδότησης εν μέσω της ύφεσης της οικονομίας της Κίνας. Η Renrenche ιδρύθηκε το 2014 και συνδέει τους χρήστες που επιδιώκουν να ανταλλάξουν μεταχειρισμένα οχήματα, λαμβάνοντας μικρότερη προμήθεια από τους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Στους υποστηρικτές της περιλαμβάνονται ο γίγαντας Didi Chuxing, καθώς και εταιρείες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως η Shunwei Capital και η Redpoint China. Το 2018, η Renrenche ολοκλήρωσε έναν γύρο επενδύσεων 300 εκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής τη Goldman Sachs, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Όμως, ο ανταγωνισμός με τους αντιπάλους της, όπως η Uxin Ltd. και η Guazi.com που υποστηρίζεται από το Softbank Vision Fund, σε συνδυασμό με τις αναστολές των εμπορικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, γρήγορα εξάντλησαν τη χρηματοδότηση της Renrenche. Ένας από τους πιστωτές της, η Argyle Street Management Ltd., ζητά την εκκαθάρισή της σε δικαστήριο στα νησιά Cayman, όπου είναι η έδρα της Renrenche, με την αιτιολογία ότι η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσει περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια σε χρέη, σύμφωνα με μια κατάθεση σε δικαστήριο που ήρθε σε γνώση του Bloomberg News.

Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία έκτακτης ανάγκης, θα σηματοδοτήσει μία από τις πιο εντυπωσιακές αποτυχίες νεοσύστατων επιχειρήσεων από τότε που ξεκίνησε η έκρηξη στο διαδίκτυο της Κίνας πριν από μια δεκαετία. Η ταχεία πτώση της Renrenche φέρνει στη μνήμη αντίστοιχες αποτυχίες υψηλού προφίλ όταν έσκασαν μίνι «φούσκες», όπως της Mobike ή της Ofo για την κοινή χρήση ποδηλάτων, αλλά αυτές υπήρξαν σπάνιες δεδομένης της ολοένα και ευρύτερης υιοθέτησης των smartphone και του διαδικτύου.