Reuters: «Απόφαση το Νοέμβριο για Ελλάδα – Πολιτικά αδύνατο το κούρεμα»

Reuters: «Απόφαση το Νοέμβριο για Ελλάδα – Πολιτικά αδύνατο το κούρεμα»

Μόνο 265 εκατ. ευρώ θα είναι το όφελος από τη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Απόφαση τον Νοέμβριο, μετά την αξιολόγηση της τρόικα, θα ληφθεί για την Ελλάδα σχετικά με το τρίτο πακέτο διάσωσης. Αυτό δηλώνει στο πρακτορείο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος και εξηγεί ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται πρόσθετα δάνεια διάσωσης έως το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όμως, η απόφαση της τρόικα για το τρίτο πακέτο διάσωσης πρέπει να ληφθεί το Νοέμβριο, το αργότερο. Και αυτό γιατί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αυτό να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες.

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε επίσης στο Reuters ότι οι άλλες επιλογές για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού περιλαμβάνουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων με μια βραχυπρόθεσμη έκδοση και τη χρήση των χρημάτων που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ επιμένει και στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να κορυφώσει στο 175-176% του ΑΕΠ φέτος.

Ντράγκι: Μόνο με τρίτο Μνημόνιο η παράταση του ελληνικού προγράμματος

Όμως, οι Ευρωπαίοι θέλουν να περιορίσουν την όποια ελάφρυνση στη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων ύψους 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, καθώς και στη μείωση της ελληνικής συμβολής στα projects που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Ωστόσο, όπως εξηγεί το Reuters, η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων δεν θα εξοικονομήσει παρά πολύ μικρά ποσά.

«Η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο ίσο με το 3μηνο Euribor του 0,22-0,23% συν ένα περιθώριο 0,5 μονάδων. Εάν αφαιρεθεί αυτό το περιθώριο, η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει 265 εκατ. ευρώ», εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος που λαμβάνει μέρος στις σχετικές συζητήσεις. Είναι σαφές ότι μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 305 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους.

Παρόλα αυτά, η Ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κούρεμα του χρέους. «Δεν θα υπάρξει κούρεμα στην ονομαστική αξία των δανείων, δεν θα γίνει», λέει άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επίσης συμμετέχει στις συζητήσεις για την Ελλάδα. «Δεν το βλέπω να συμβαίνει. Είναι πολιτικά αδύνατο έστω να το φανταστώ. Εάν τα δάνεια χαριστούν, θα άλλαζε τόσο ριζικά τη φύση του ελληνικού προγράμματος στήριξης που δεν βλέπω ότι κανείς είναι έτοιμος να το κάνει αυτό».

Ντάισελμπλουμ: «Ρεαλιστικό ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα»

Με τον αξιωματούχο να προσθέτει με νόημα ότι εάν η Ελλάδα επιτύχει τη διαγραφή των χρεών της, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που έχουν λάβει ευρωπαϊκή στήριξη, θα απαιτούσαν κάτι ανάλογο.