Reuters: Εθνικά δημοψηφίσματα για θέματα Ε.Ε. θέλει η Γερμανία

Reuters: Εθνικά δημοψηφίσματα για θέματα Ε.Ε. θέλει η Γερμανία
Photo:

Έγγραφο των διαπραγματευτών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ζητά εθνική εξουσιοδότηση για μείζονες αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής.

Αποκαλυπτικό για την ευρωπαϊκή πολιτική που ενδέχεται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Γερμανία είναι έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφέρει πως οι διαπραγματευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών συζητούν τη διεξαγωγή εθνικών δημοψηφισμάτων για μείζονες αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής που περιλαμβάνουν μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες ή δεσμεύουν γερμανικά χρήματα στο επίπεδο της Ε.Ε..

«Ο πληθυσμός θα πρέπει να ερωτάται άμεσα για ειδικής σημασίας αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα όταν προστίθενται νέα κράτη μέλη, όταν σημαντικές εξουσίες πρόκειται να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες ή όταν γερμανικά δημόσια κεφάλαια δεσμεύονται στο επίπεδο της Ε.Ε. Όταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις, θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη διεξαγωγή πανεθνικών δημοψηφισμάτων», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε από μια ομάδα εργασίας για την εσωτερική πολιτική με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Ντίτριχ της βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) και τον Τόμας Όπερμαν, ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Η πρόταση θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη σε μια ευρύτερη ομάδα πολιτικών, με επικεφαλής την καγκελάριο Μέρκελ, οι οποίοι διαπραγματεύονται συμβιβασμούς σε ζητήματα πολιτικής με στόχο να δημιουργηθεί ως τα Χριστούγεννα μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Διαβάστε ακόμη: Σε τροχιά σύγκρουσης ΕΚΤ και Γερμανία