Αμερικανικές πηγές: ΗΠΑ και Κίνα ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο

Αμερικανικές πηγές: ΗΠΑ και Κίνα ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο
epa07468089 Steven Mnuchin (C), United States Secretary of the Treasury, arrives at the Westin Hotel in Beijing, China, 28 March 2019. A US delegation is in Beijing to conduct bilateral trade talks with China. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Εάν δείτε τα κείμενα του προηγούμενου μήνα και τα σημερινά, έχουν προχωρήσει σε όλους τους τομείς. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που θέλουμε ωστόσο», σημείωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Πρωτοφανείς προτάσεις στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες κάνει η Κίνα σε ένα εύρος θεμάτων, που περιλαμβάνει θέματα όπως τη μεταβίβαση τεχνολογίας, με στόχο να τερματιστεί η εμπορική διαμάχη των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι δύο πλευρές εργάζονται για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βάλουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο. Μεταξύ των απαιτήσεων του Τραμπ είναι να τερματιστούν οι πρακτικές συστηματικής κλοπής αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας από το Πεκίνο.

Οι διαπραγματευτές έχουν κάνει πρόοδο όσον αφορά τις λεπτομέρειες των γραπτών συμφωνιών. «Εάν δείτε τα κείμενα του προηγούμενου μήνα και τα σημερινά, έχουν προχωρήσει σε όλους τους τομείς. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που θέλουμε ωστόσο», σημείωσε αξιωματούχος.

Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται έξι τομείς: η μεταβίβαση τεχνολογίας και η κυβερνοκλοπή, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι υπηρεσίες, το νόμισμα, η γεωργία και τα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο.

Μνούτσιν: Ανυπομονούμε για παραγωγικές συναντήσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ ανυπομονούν να έχουν «παραγωγικές συναντήσεις», ενώ οι δύο αξιωματούχοι έφθασαν στο Πεκίνο ως επικεφαλής αντιπροσωπείας για εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα.

«Ο πρεσβευτής Λαϊτχάιζερ και εγώ είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε και πάλι στο Πεκίνο και ανυπομονούμε να έχουμε παραγωγικές συναντήσεις», δήλωσε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους σε ξενοδοχείο της κινεζικής πρωτεύουσας.

Πηγή: Reuters