Το Reuters και τα «αλλόκοτα» μαθηματικά του Βαρουφάκη

Το Reuters και τα «αλλόκοτα» μαθηματικά του Βαρουφάκη

Ο πόλεμος του Γιάνη Βαρουφάκη με τον δημοσιογράφο του Reuters, Χιούγκο Ντίξον, καλά κρατεί.

Αν και η κόντρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και του αρθρογράφου του Reuters Χιούγκο Ντίξον έδειχνε να κλείνει, ο δεύτερος επανήλθε με σχόλια και παρατηρήσεις για τα μαθηματικά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.  Αυτή τη φορά αφορμή ήταν τα επτά μέτρα που προτείνει η Αθήνα στους δανειστές.

Ο Ντίξον έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter: «Απλή Αριθμητική για την ελληνική πρόταση για δωρεάν σίτιση. Ο Βαρουφάκης λέει 100 ευρώ το μήνα για μέχρι 300.000 οικογένειες για 9 μήνες κοστίζουν 137,7 εκατ ευρώ. Ομως 100Χ300Χ9=270 εκατ. ευρώ, δλδ τα διπλά»…

Στο 11σελιδο σημείωμα με τις 7 μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους δανειστές περιλαμβάνονται και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εκεί, η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει ότι για την παροχή τροφής ύψους 100 ευρώ μηνιαίως σε μέχρι 300.000 νοικοκυριά -δαπάνη που προϋπολογίζεται για τους εννέα μήνες του 2015- το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 137,7 εκατ.ευρώ. Ομως οι απλές μαθηματικές πράξεις που έκανε ο δημοσιογράφος του Reuters αποδεικνύουν ότι μάλλον οι υπολογισμοί από το υπουργείο Οικονομικών έγιναν με σχετική… προχειρότητα. Διότι πράγματι 100(ευρώ το μήνα) x 300.000(νοικοκυριά) x 9 (μήνες που θα διαρκέσει το πρόγραμμα βοήθειας) = 270.000.000, δαπάνη την οποία οι συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη υπολόγισαν περίπου στο μισό της πραγματικής, δηλαδή στα 137,7 εκατ.ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Όταν ο Βαρουφάκης τσακώνεται με τους δημοσιογράφους

Πώς ξεκίνησε η κόντρα
Οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει μηνύματα στα social media και για τις δόσεις του ΔΝΤ. Μάλιστα πριν λίγες μέρες με ένα κείμενο στο προσωπικό του ιστολόγιο , ο δημοσιογράφος του Reuters επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο και τον έλληνα υπουργό οικονομικών Γ. Βαρουφάκη σε μια ελαφρά διαδικτυακή «κόντρα».

«Οι ανταλλαγή tweets μεταξύ εμού και του κ. Βαρουφάκη προκάλεσε μια καταιγίδα στο twitter και στην τηλεόραση. Κάποιοι είπαν ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ εμού και του Έλληνα υπουργού οικονομικών. Αυτό δεν ισχύει. Απλώς προσπαθούσα να επισημάνω ότι σε αυτήν την πολύ εύθραυστη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην λέει τίποτα που μπορεί να εγείρει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της.

Το αρχικό μου σχόλιο στις 2 Μαρτίου έλεγε ότι ήταν «ανόητο να λέει ότι κυβέρνηση ενδέχεται να μην μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ». Μου απάντησε στις 3 Μαρτίου λέγοντας «Ποτέ δεν το είπα αυτό Hugo» και με ενθάρρυνε να φρεσκάρω τα ελληνικά μου και να έχω καλύτερες πηγές. Από τεχνική άποψη, έτσι έχουν τα πράγματα. Ο υπουργός οικονομικών είπε στον Alpha στις 25 Φεβρουαρίου: «Αναμφίβολα θα έχουμε πρόβλημα να πληρώσουμε τις δόσεις στο ΔΝΤ τώρα».

Υπάρχει μια λεπτή διαφορά ανάμεσα στο να λες ότι θα έχεις πρόβλημα να πληρώσεις κάποιον και στο να λες ότι ενδέχεται να μην μπορέσεις να τον πληρώσεις. Οπότε δημοσίευσα μια διόρθωση στο twitter. Δεδομένων των παραπάνω, ακόμη πιστεύω ότι το αρχικό σχόλιο του Βαρουφάκη δεν ήταν συνετό. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο υπουργός Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρης, την ίδια στιγμή δημιούργησε αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα πλήρωνε στην ώρα της το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την WSJ είπε στις 26 Φεβρουαρίου: “εάν δεν έχουμε συλλέξει τα 1,4 δισ. και έχουμε 0,8 θα ζητήσουμε για μια παράταση για 2 μήνες. Δεν καταλαβαίνω που είναι η δυσκολία;”.

Διαβάστε επίσης: «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γέλαγαν με τους Ράμπο του Βαρουφάκη»

Στην πραγματικότητα υπάρχει μια τεράστια δυσκολία σε αυτό. Το ΔΝΤ δεν συναινεί σε παρατάσεις και ελλείψει παράτασης η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στο χρέος της. Η χρεοκοπία είναι κάτι που δεν μπορούμε να βλέπουμε ελαφρά. Ακόμη και η δημιουργία μια πιθανότητας θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες», αναφέρει ο Dixon.
Και προσθέτει:

«Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ο Βαρουφάκης δεν εγείρει πλέον αμφιβολίες αναφορικά με την πληρωμή του ΔΝΤ. Σε αυτή την λεπτή στιγμή, πρέπει όλη να είμαστε προσεκτικοί στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Αυτό ισχύει και για τους δημοσιογράφους και για τους υπουργούς οικονομικών. Από μέρους μου, εύχομαι να είχα παραθέσει σωστά το τι είπε ο Βαρουφάκης την πρώτη φορά και αν το είχα χαρακτηρίσει απλώς «μη συνετό» -που είναι ένας πιο απαλός χαρακτηρισμός- και όχι «ανόητο».