Reuters: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προκαλούσε ίδιο πανικό με τον Ιούνιο του 2012

Reuters: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προκαλούσε ίδιο πανικό με τον Ιούνιο του 2012

Σε άρθρο του το πρακτορείο ειδήσεων σχολιάζει το ενδεχόμενο εξόδου από το μνημόνιο και το γερμανικό plan B.

Η επιδιωκόμενη από την ελληνική κυβέρνηση έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης των Ε.Ε. και ΔΝΤ θα δοκιμάσει ξανά την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης, σχολιάζει άρθρο του πρακτορείου Reuters.

Ο αρθρογράφος, Πολ Τέιλορ, επισημαίνει ότι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που απέσπασε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανές τις πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες ίσως φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 4%-11%.

Θα είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που ένα βαθιά εχθρικό προς το πρόγραμμα διάσωσης των Ε.Ε./ΔΝΤ θα αναλάβει την εξουσία, σχολιάζει το άρθρο, προσθέτοντας πως «ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέει ότι θα μπορούσε να ανατρέψει κάποιες από αυτές τις πολιτικές και να διεκδικήσει από τους διεθνείς πιστωτές τη διαγραφή μέρους του γιγαντιαίου ελληνικού χρέους των 318,6 δισ. ευρώ – το 85% του οποίου ανήκει σε ξένες κυβερνήσεις και στο ΔΝΤ».

Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα προκαλούσε τον ίδιο πανικό, όπως εάν συνέβαινε τον Ιούνιο του 2012. Αυτός είναι και ο λόγος που το Βερολίνο, παρόλο που θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά μέχρι το 2016, ώστε οι Έλληνες να μπορέσουν να δουν περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα της ανάκαμψης, έχει ξεκινήσει επαφές με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι Γερμανοί θα υποστηρίξουν τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, αλλά διερευνούν επίσης και επιλογές για σχέδιο Β» δηλώνει στο Reuters ο Γενς Μπάστιαν, Γερμανός οικονομολόγος στην Αθήνα και πρώην μέλος της task force.

Παράλληλα, ανώτατη πηγή από το Βερολίνο δηλώνει ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι σκέφτεται η αντιπολίτευση».

Έτσι, το άρθρο υπενθυμίζει ότι ο Γεργκ Άσμουνσεν έχει συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον δεύτερο να έχει επίσης πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά και στη Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας ότι πίσω από την αριστερή ρητορική, έχει ενεργήσει με μετριοπάθεια και δεν έχει μπλοκάρει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές.

Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να παραιτηθεί από τα τελευταία 12 δισ. ευρώ των δόσεων του 2015-2016 προκειμένου να ξεφύγει από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της τρόικας, και αντ’ αυτού στοχεύει σε δανεισμό μέρους αυτών των κεφαλαίων από τις αγορές.

Ωστόσο, το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η Γερμανία επιδιώκουν να κρατήσουν την Αθήνα υπό επιτήρηση, μέσα από μια προληπτική πιστωτική γραμμή, ως δίχτυ ασφαλείας για τη σχεδιαζόμενη ελληνική επιστροφή στις αγορές. Εξ ου και οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα σχολίαζε ότι η Ελλάδα θα ήταν «σε καλύτερη θέση» αν διέθετε προληπτική στήριξη και μια συνεχιζόμενη σχέση με το Ταμείο.