Reuters: Πάνω από 10 δισ. ευρώ θα δώσει η ΕΕ για τα εμβόλια των Pfizer και CureVac

Reuters: Πάνω από 10 δισ. ευρώ θα δώσει η ΕΕ για τα εμβόλια των Pfizer και CureVac
epa08814068 An undated handout picture made available by the German pharmaceutical company Biontec shows the dosing of BNT162b2, the mRNA-based vaccine candidate against COVID-19, during the clinical test. Pfizer and Biontech SE announced on 11 November 2020 that they have reached an agreement with the European Commission to supply 200 million doses of their investigational BNT162b2 mRNA-based vaccine candidate against COVID-19 to European Union (EU) Member States, with an option for the European Commission to request an additional 100 million doses. EPA/BIONTECH SE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΕΕ θα καταβάλλει σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 18 δολάρια ανά δόση για το εμβόλιο της Pfizer και 12 δολάρια για το εμβόλιο της CureVac. Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα κατά της ‘εκτροπής’ δόσεων προς τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να πληρώσει πάνω από 10 δισ. ευρώ για να διασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεων των υποψηφίων εμβολίων που αναπτύσσουν οι Pfizer-BioNTech και CureVac, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να πληρώσει 15,50 ευρώ (18,34 δολάρια) ανά δόση για το υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσουν οι  Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Αυτό σημαίνει μια συνολική τιμή έως 3,1 δισ. ευρώ (3,7 δισ. δολαρίων) για 200 εκατ. δόσεις, που θα αυξηθεί σε 4,65 δισ. ευρώ εάν αγοραστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας και άλλες 100 εκατ. δόσεις για τις οποίες υπάρχει επιλογή, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι πληροφορίες αυτές για την τιμολόγηση επιβεβαιώνουν πως η ΕΕ πληρώνει λιγότερα ανά δόση απ’ ότι οι ΗΠΑ για μια αρχική προμήθεια του εμβολίου αυτού.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και ρήτρα σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ΕΕ θα αποζημιωθούν στην περίπτωση που οι εταιρείες εκτρέψουν δόσεις του εμβολίου προς τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Ξεχωριστά, η ΕΕ έχει συμφωνήσει να πληρώσει 10 ευρώ (11,84 δολάρια) ανά δόση για μια αρχική προμήθεια 225 εκατ. δόσεων το υποψηφίου εμβολίου της CureVac, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 12 ευρώ που έχει ορίσει η εταιρεία ως τιμή για το εμβόλιο, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την CureVac αυτήν την εβδομάδα για να εξασφαλίσει την προμήθεια έως 405 εκατ. δόσεων, από τις οποίες οι 180 εκατ. είναι προαιρετικές.

Κατά τον ευρωπαίο αξιωματούχο, η CureVac έχει δεσμευτεί να αρχίσει τις παραδόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου. Είναι ασαφές αν οι επιπλέον 180 εκατ. δόσεις θα κοστίζουν 10 ευρώ ή 12 ευρώ η κάθε μία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους των συμφωνιών και την τιμολόγηση των εμβολίων, ενώ οι BioNTech και CureVac επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.