Reuters: Στον «πάγο» η εξομάλυνση των σχέσεων Σ. Αραβίας – Ισραήλ λόγω του πολέμου

Reuters: Στον «πάγο» η εξομάλυνση των σχέσεων Σ. Αραβίας – Ισραήλ λόγω του πολέμου
epa06587324 Saudi Arabia's Crown Prince Mohammad bin Salman Al Saud poses with other delegates and ministers for a photograph ahead of a series of meetings inside 10 Downing Street, Central London, Britain, 7 March 2018. The visit takes place during a three day visit to Britain by the Crown Prince and a delegation from Saudi Arabia . EPA/WILL OLIVER / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐζι.

Η Σαουδική Αραβία «παγώνει» το σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ -που προωθείται από τις ΗΠΑ- εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η κλιμάκωση των συγκρούσεων που έχει ξεκινήσει από τις 7 Οκτωβρίου, έχει επίσης ωθήσει το Ριάντ να εμπλακεί με το Ιράν.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐζι, καθώς το Ριάντ προσπαθεί να αποτρέψει μια ευρύτερη έξαρση της βίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Δύο άτομα με γνώση των συζητήσεων είπαν στο Reuters ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία αποτελεί βασικό βήμα για το βασίλειο προκειμένου να εξασφαλίσει ένα αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ ως αντάλλαγμα.

Μέχρι την επίθεση του περασμένου Σαββάτου από τη Χαμάς, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Σαουδάραβες ηγέτες έλεγαν ότι προχωρούσαν σταθερά προς μια συμφωνία που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία υποστήριζε μέχρι την τελευταία κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πως δεν θα επέτρεπε να εκτροχιαστεί η επιδίωξή της για αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ, ακόμη και αν το Ισραήλ δεν προσέφερε σημαντικές παραχωρήσεις στους Παλαιστίνιους στην προσπάθειά τους για κρατική υπόσταση.

Όμως μια προσέγγιση που θα παραγκωνίζει τους Παλαιστίνιους θα κινδύνευε να εξοργίσει τους Άραβες σε όλη την περιοχή, καθώς τα αραβικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μια από τις πηγές του Reuters υποστηρίζει πως οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν προς το παρόν και ότι το θέμα των ισραηλινών παραχωρήσεων προς τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να αποτελέσει μεγαλύτερη προτεραιότητα όταν επαναληφθούν οι συζητήσεις.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε σε αιτήματα που εστάλησαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για σχολιασμό του δημοσιεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com