Ρεβέκκα Πιτσίκα – Κυριάκος Σαμπατακάκης: Αυτά τα skills πρέπει να έχει ο ηγέτης του μέλλοντος – Η AI θα «σπάσει» τις ιεραρχίες

Η Managing Partner της N2Growth Greece και CEO του People for Business Group και ο πρόεδρος και CEO της Accenture σε συνέντευξή τους στον Παύλο Ευθυμίου αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο μέλλον της αγοράς εργασίας, αλλά και στο ρόλο που θα παίξει η χώρα μας στη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη, που θα ανοίξει το δρόμο για νέα επαγγέλματα.

Η Ρεβέκκα Πιτσίκα, Managing Partner της N2Growth Greece και CEO του People for Business Group και ο δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, πρόεδρος και CEO της Accenture στην Ελλάδα μίλησαν στον Γενικό Διευθυντή της ΕΕΝΕ και Partner του Fortune Greece Παύλο Ευθυμίου για την αγορά εργασίας, την έλλειψη ταλέντου, που παρατηρείται, την ανάγκη να επενδύσουμε στο ταλέντο του αύριο, αλλά και για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν.

Αρχικά η Ρεβέκκα Πιτσίκα ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν έντονα στο Fortune Global Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι 27 με 29 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο του οποίου έλαβε χώρα η συνέντευξη, ήταν το κομμάτι των τάσεων της αγοράς του ταλέντου, της αγοράς εργασίας. Όπως τόνισε, επιβεβαιώθηκε ότι το βασικό δεν είναι μόνο οι τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες. «Πάνω απ’ όλα, ιδιαίτερα στο κομμάτι της ηγεσίας, είναι οι δεξιότητες που έχουν να κάνουν με την αναλυτική σκέψη, τη στρατηγική, την ενσυναίσθηση και με τη διάθεση για συνεχή μάθηση. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης για να μπορεί στη συνέχεια να απορροφήσει τις τεχνολογικές, αλλά και όποιες άλλες αλλαγές έρχονται στην αγορά εργασίας».

Από την πλευρά του, ο δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης στάθηκε στη συζήτηση που γίνεται, γύρω από το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στην επανεφεύρεση των επιχειρήσεων και πώς θα «σπάσει» τις διάφορες ιεραρχίες, στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι. «Αυτό ζητά και διαφορετικά skills και διαφορετική προσέγγιση ως προς το ποιούς ανθρώπους κάνει κανείς recruit ή develop, προκειμένου να λειτουργήσει σε ένα νέο μοντέλο». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στα ΗΑΕ, στο πώς επιταχύνει τις εξελίξεις και αποτελεί μια… ματιά στο μέλλον.

Όσο αφορά στην ενέργεια, η Managing Partner της N2Growth Greece και CEO του People for Business Group, σημείωσε ότι και στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι, καθώς μετασχηματιζόμαστε. «Το κομμάτι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πολύ σύντομα θα έχει το 55% της παραγωγής ενέργειας, σε σχέση με τις παραδοσιακές. Παράλληλα βλέπουμε από τις επενδύσεις που γίνονται από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, ότι δημιουργείται ένα ενεργειακό τόξο στα Βαλκάνια. Άρα καταλαβαίνουμε ότι η χώρα μας θα παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο γεωστρατηγικά ως προς την παραγωγή ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό συνεπάγεται και νέα επαγγέλματα, νέες θέσεις εργασίας, που απαιτούν νέες δεξιότητες».

Αμφότεροι οι συνομιλητές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το πώς το Fortune Global Forum κατόρθωσε να καλύψει όλη τη γκάμα της επιχειρηματικότητας. «Από τη μια έχεις τους κολοσσούς της Ενέργειας και από την άλλη ένα πολύ ωραίο start-up οικοσύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Accenture. Η Ρεβέκκα Πιτσίκα υπογράμμισε ότι το Fortune Greece CEO Initiative από άποψη περιεχομένου δεν έχει πολλά να ζηλέψει, απλά στο Άμπου Ντάμπι είναι άλλο το scale, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας.

Διαβάστε ακόμη:

Βίντεο: Το Fortune Greece στο Global Forum στο Άμπου Ντάμπι!

Μαρία Ευθυμίου – Κυριάκος Σαμπατακάκης στο Business Monitor: Η Τεχνολογία ιστορικά είχε τη δύναμη να αλλάζει τον κόσμο